Thursday, June 20, 2024
23 C
Brunei

  -

  Rekod tanpa kalah Bayer Leverkusen berakhir di final Liga Europa

  DUBLIN, 23 MEI – Pemain sayap Atalanta, Ademola Lookman tidak dapat dihalang dan impian yang sukar Bayer Leverkusen untuk melengkapkan keseluruhan musim tanpa kalah dengan hatrik gelaran terbukti begitu sahaja.

  Sebaliknya, Lookman adalah wira hatrik dalam kemenangan 3-0 Atalanta ke atas Leverkusen dalam perlawanan akhir Liga Europa, semalam.

  Ia adalah beberapa kekalahan yang dilihat untuk juara Jerman baharu yang rekod tanpa kalah Eropahnya dihentikan pada 51 perlawanan oleh pasukan yang telah menang 3-0 di Liverpool pada suku akhir.

  Lookman, pemain antarabangsa Nigeria kelahiran London, menghukum kesilapan besar oleh pemain Leverkusen untuk menjaringkan dua gol dalam 26 minit pertama permainan di mana pasukan pilihan tidak pernah memandang mudah. Beliau menamatkan persembahan solonya dengan pukulan anak panah pada pukulan ke-75.

  “Ia adalah salah satu malam terbaik dalam hidup saya,” kata Lookman yang berusia 26 tahun, yang dipinjamkan dan kemudian dijual oleh Everton dan Leipzig sebelum menemui kelab yang menghargainya sepenuhnya. “Saya sentiasa mempunyai keyakinan .”

  Dalam mana-mana musim biasa, atau final Eropah biasa, Atalanta dan jurulatih veterannya Gian Piero Gasperini akan menjadi cerita bola sepak yang menggembirakan.

  Apa yang tidak disukai peminat neutral dalam era Liga Super yang berduit besar? Kelab yang dikendalikan dengan baik dari bandar wilayah kecil bermain bola sepak yang menarik dengan bajet yang sederhana untuk jurulatih yang setia menjulang trofi peringkat tertinggi pertamanya selama 61 tahun.

  Sebaliknya, ia jatuh kepada Atalanta untuk memainkan peranan watak jahat dan menghentikan pukulan Leverkusen pada keabadian bola sepak Eropah.

  Jurulatih Leverkusen, Xabi Alonso kini mesti mengangkat pemainnya untuk perlawanan akhir Piala Jerman pada hari Sabtu. Mereka akan bermula sebagai pilihan berat untuk menewaskan divisyen dua Kaiserslautern di Stadium Olimpik, Berlin. – AP

  Pemain Atalanta trofi selepas memenangi perlawanan bola sepak akhir Liga Europa antara Atalanta dan Bayer Leverkusen di Stadium Aviva di Dublin, semalam. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...