Sunday, December 4, 2022
22.7 C
Brunei

-

Renault catat keuntungantertinggi dari segi jualan

PARIS, 28 Julai – Peningkatan jualan pada separuh pertama tahun ini membantu pengeluar kereta Perancis Renault mencatatkan rekod keuntungan. Renault, yang bekerjasama dengan pembuat kereta Jepun Nissan dan memiliki jenama Dacia, berkata ia berjaya meningkatkan jualan sebanyak 10.4 peratus kepada 1.88 juta kenderaan, manakala keseluruhan pasaran berkembang 2.6 peratus.

Ia diterjemahkan ke dalam lonjakan 17.3 peratus dalam jualan kepada rekod 29.5 bilion euro (AS$34.5 bilion). Walaupun jumlah jualan yang diperolehi daripada kemasukan Avtovaz ke dalam kumpulan, tidak termasuk hasil anak syarikat Rusia masih meningkat sebanyak 12.2 peratus.

Sementara itu, keuntungan bersih melonjak 58.5 peratus daripada separuh pertama 2016 kepada rekod 2.4 bilion euro. Renault mendapat manfaat daripada “pertumbuhan yang kukuh … di semua rantau dan oleh semua jenama,” kata pengarah kewangan Clotilde Delbos.

Keuntungan operasi juga mencatatkan rekod sebanyak 1.8 bilion euro, atau 6.2 peratus daripada jualan.

Aliran tunai percuma, jumlah wang tunai sebuah syarikat dapat menjana selepas kos pelaburan yang merupakan petunjuk yang meluas dalam industri berintensifkan modal, jatuh sebanyak enam peratus kepada 358 juta euro. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China longgarkan lagi peraturan COVID

BEIJING, 2 DIS – Bandar di seluruh China membatalkan arahan sekatan COVID hari ini dengan melonggarkan peraturan ujian dan kuarantin susulan protes di seluruh...
- Advertisment -