Rennes ikat Lille

PARIS, 23 OGOS – Rennes, yang akan mengambil bahagian dalam pertandingan Liga Juara-Juara buat pertama kalinya dalam sejarah mereka musim ini, memulakan kempen Ligue 1 2020/2021 mereka dengan terikat seri 1-1 di Lille semalam.

Jonathan Bamba menjaringkan gol pembukaan buat pasukan tuan rumah dengan rembatan kencang yang baik melalui hantaran Xeka, lima minit selepas Rennes dikurangkan kepada 10 pemain berikutan kekasaran Sacha Boey menendang Reinildo.

Reinildo, pemain antarabangsa Mozambique kemudian dilayangkan kad merah dua minit sebelum rehat kerana kekasarannya terhadap Raphinha yang dijatuhkan.

Rennes berjaya memperoleh satu mata, disebabkan jaringan daripada Damien Da Silva, yang menjaringkan gol menerusi hantaran Eduardo Camavinga dari sepakan sudut setelah kedua-dua pasukan terpaksa bermain dengan 10 pemain.

Camavinga, 17 tahun, berjanji akan kekal bersama Rennes pada Jumaat lalu walaupun terdapat laporan Real Madrid menunjukkan minat terhadap pemain tengah itu.

Sementara itu, Lille melepaskan penyerangnya, Victor Osimhen bulan lalu untuk berpindah ke pasukan Serie A Napoli dengan perpindahan bernilai 81.3 juta euro (AS96.4 juta). Jaringan Bamba satu-satunya percubaan dari tuan rumah menemukan sasaran sepanjang perlawanan. – AFP

Pemain pertahanan Lille, Reinildo Mandava (kiri) dan Sven Botman (tengah) ketika berebut bola dengan penyerang Rennes, Raphinha dalam perlawanan Ligue 1 Perancis antara Lille dan Rennes semalam, di Stadium Pierre Mauroy di Villeneuve d’Ascq. – AFP