Republikan batalkan peraturan etika

WASINGTON, 4 Jan – Dewan Republikan AS hari ini membatalkan perubahan peraturan berkontroversi yang akan menjejaskan pejabat etika kongres, selepas presiden yang baru dilantik Donald Trump menegur strategi itu beberapa jam sebelum para ahli undangan mengundi langkah itu.

Seorang penolong kepimpinan Republikan memberitahu AFP “Pindaan itu telah dikeluarkan dari pakej peraturan dengan kebenaran sebulat suara persidangan.”

Para ahli undangan parti itu sebelumnya telah mengambil tindakan berani sebelum Kongres baru yang dikawal Republikan bersidang, dengan bertindak pada lewat malam Isnin lalu dan tanpa penglibatan pihak Demokrat untuk membincangkan pejabat etika bebas yang telah menyiasat dakwaan rasuah ke atas para anggota Kongres.

Langkah itu teruk dikritik oleh pihak Demokrat dan sebilangan anggota Republikan sebagai menjejaskan ketelusan, dan ia meletakkan Republikan pada laluan pertembungan dengan Trump, yang melahirkan keraguan tentang langkah itu pada hari pertama Kongres ke-115.

Gambar fail pada Februari 2016 menunjukkan wakil AS, Bob Goodlatte ketika permesyuaratan.  Beliau telah mencadangkan langkah yang kini dimansuhkan untuk pejabat etika kongres – AFP
Gambar fail pada Februari 2016 menunjukkan wakil AS, Bob Goodlatte ketika permesyuaratan. Beliau telah mencadangkan langkah yang kini dimansuhkan untuk pejabat etika kongres – AFP

“Dengan kesemua itu yang perlu diusahakan oleh Kongres, adakah mereka benar-benar menjadikan langkah melemahkan Pemerhati Etika Bebas, sebagai yang tidak adil, tindakan nombor satu dan keutamaan mereka,” Trump menyatakan di Twitter semalam.

“Tumpu pada reformasi cukai, penjagaan kesihatan dan begitu banyak perkara lain yang jauh lebih penting!”.

Langkah itu, yang telah melepasi Majlis Perwakilan yang diketuai Republikan, akan menjauhkan etnik dari kumpulan bebas dan memberikan banyak kuasa kepada para ahli undangan sendiri.

Cadangan anggota kongres Republikan, Bob Goodlatte dari Virginia akan menjejaskan Pejabat bebas Etika Kongres. – AFP