Resipi ‘hangit’ semasa lockdown dikongsi

HANOI, 16 APRIL – Roti hangus, kek-kek tumbang dan ubi-ubi tidak dapat dimakan antara kegagalan memasak keluarga-keluarga Vietnam yang menjalani pengasingan diri telah dikongsi dalam talian, dengan ratusan ribu menyertai sebuah kumpulan dalam Facebook untuk berkongsi hidangan mereka yang tidak menjadi.

Dengan separuh dunia ‘lockdown’ akibat pandemik koronavirus, ‘masterchef-masterchef’ yang baharu muncul di seluruh dunia telah menyiarkan gambar dalam media sosial tentang roti sourdough dan kek brownie sempurna sehingga yis sukar didapati.

Namun di Vietnam, Dinh Duc Thanh, pengasas kumpulan dalam Facebook, berkongsi kepada tukang masak-tukang masak baharu yang mereka boleh mendapat pengalaman sebenar dalam dunia masakan.

“Saya rasa apabila adanya sekumpulan orang menunjukkan…..hidangan enak dan rumah yang cantik, kita juga mesti boleh berkongsi kegagalan mereka oleh itu ramai yang akan rasa lebih selesa menjadi diri mereka sendiri,” kata Thanh, 37, seorang videografik dari Hanoi.

Thanh mula menubuhkan kumpulan itu minggu lalu sehingga ahlinya bertambah ramai melebih 800,000 orang hari ini.

Beberapa daripadanya berkongsi masakan-masakan hangus hitam legam dengan kuali-kuali berasap. Yang lain menyiarkan gambar kanak-kanak yang kelihatan tidak gembira, enggan memakan apa yang ibu bapa mereka telah masak.

Semasa pandemik, “tiba-tiba seseorang terpaksa untuk memasak tiga hidangan sehari, membersihkan rumah dengan kanak-kanak menjadikan rumah bersepah sana-sana…, dan itulah yang berlaku sebenarnya,” kata Thanh memberi AFP.

Manakala salah seorang ‘cef’ buat pertama kalinya tidak dapat menyembunyikan kesedihannya ketika berdepan ubi kentang goreng yang hitam legam untuk makan malam. – AFP

Imej yang dihantar kepada AFP pada 15 April menunjukkan roti hangus ketika Nguyen Phi Kim cuba untuk membakarnya di rumahnya di Tokyo semasa penyekatan duduk di rumah. – AFP