Restoran lenggang

Oleh Salawati Haji Yahya

BANDAR SERI BEGAWAN, 11 OGOS – Kesan peningkatan jumlah kes jangkitan COVID-19 di negara ini beberapa hari kebelakangan telah dapat dilihat terutamanya terhadap perusahaan-perusahaan seperti restoran.

Berkuat kuasa 7 Ogos lalu, restoran-restoran hanya dibenarkan menyediakan makanan untuk dibawa pulang (takeaway) dan penghantaran sahaja hingga satu tarikh yang akan dimaklumkan kemudian.

Tinjauan media ke Serusop, hari ini, mendapati restoran-restoran sunyi, tiada pelanggan malah semua kerusi meja ditempatkan di tepi dinding restoran sebagai tanda tiada perkhidmatan dine in.

Penyelia Restoran Amin Said dan Anak-anak Sdn Bhd, Jakier Hussien semasa ditemui menjelaskan, setakat ini restoran berkenaan hanya menawarkan perkhidmatan bawa pulang saja. Jelas beliau, pelanggan akan menghubungi restoran berkenaan dan akan datang mengambil makanan secara pandu lalu saja.

Menurut beliau, ini adalah sebagai langkah pencegahan yang dibuat oleh restoran berkenaan untuk kakitangan dan pelanggan mereka.

Jakier Hussien ketika ditemu bual di restoran di mana beliau bekerja sebagai penyelia.

Manakala itu, pelayan Restoran Fayze, Suparni pula menyatakan bahawa gelombang kedua COVID-19 di negara ini jauh berbeza semasa gelombang pertama pada tahun lalu.

“Walaupun restoran dan premis makanan masih dibenarkan beroperasi tapi hanya untuk bawa pulang dan penghantaran saja, tapi sambutan daripada orang ramai berkurangan,” ujarnya.

Menurut beliau lagi, walaupun mereka tidak menerima pelanggan untuk dine in, tapi mereka tetap mengambil perhatian terhadap kebersihan dan akan membuat kerja pembersihan tiga kali sehari sebagai langkah berjaga-jaga.

“Di samping itu, kami juga akan memastikan pelanggan akan mengimbas kod QR dan pemeriksaan suhu badan serta mensanitasi tangan selain memastikan mereka sentiasa memakai penutup mulut dan hidung.

“Jika ada pelanggan yang tidak memakainya, kami akan bertanya dengan baik sebagai usaha sama-sama ingat mengingati,” tambah beliau.

Beliau turut menjelaskan, pihak majikan juga mengingatkan mereka untuk sentiasa menjaga penjarakan fizikal dan kebersihan di antara satu dengan yang lain bukan saja di tempat kerja malah semasa berada di rumah pekerja.