Tuesday, March 21, 2023
21.6 C
Brunei

-

Rezeki melimpah ruah di musim durian

Oleh Nurdiyanah R.

TUTONG, 3 OKT – Ketibaan musim buah pastinya membawa rezeki melimpah ruah kepada para pekebun terutama pekebun buah durian yang menjadi kegemaran ramai orang di negara ini.

Itulah yang dialami oleh Hajah Saibah binti Haji Yunus, penjual buah durian tempatan yang berasal dari Kampung Biong, Jalan Rambai, Mukim Lamunin, yang mengongsikan bahawa beliau telah memperoleh kira-kira $800 hasil jualan raja buah berkenaan sejak permulaan musim.

Ketika ditemui pada majlis perasmian Fiesta De Le Munin anjuran Perusahaan AMAS Lamunin dengan kerjasama Majlis Perundingan Mukim dan Kampung (MPMK), Daerah Tutong, kelmarin, beliau mengongsikan serba sedikit mengenai kebunnya.

Menurutnya, pohon-pohon durian yang sudah mencecah 60 tahun kebanyakannya terdiri daripada tiga jenis iaitu Durian Monthong, Durian Putih dan Durian Kuning.

“Saya mula berjinak-jinak dalam penanaman pohon-pohon durian ini sejak anak saya berusia lapan tahun sehingga kini. Sebanyak 10 pohon durian yang berbuah pada masa ini.

“Manakala dari segi penjagaan kebun berkenaan, pastinya beberapa perkara yang sentiasa kami sekeluarga tekankan iaitu membersihkan kawasan-kawasan pohon durian agar tidak semak, dan memastikan menyemai baja bunga dan baja buah dan juga semburan racun untuk mengelakkan serangan ulat pada pohon-pohon durian,” kongsinya.

Menurutnya, masih banyak buah durian yang belum masak dan sebahagiannya sudah ditempah awal oleh pelanggan mereka.

“Kami sekeluarga juga ada menanam pohon durian di kebun pada masa ini dan mungkin menunggu lagi beberapa tahun untuk berbuah,” jelasnya.

Hajah Saibah semasa ditemui Media Permata pada acara perasmian Fiesta De Le Munin.
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kishida umum rancangan Indo-Pasifik baharu di India

NEW DELHI, 20 MAC - Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida hari ini menjemput rakan sejawatannya dari India, Narendra Modi untuk menghadiri sidang kemuncak negara-negara...
- Advertisment -