Riadah ke arah gaya hidup sihat

Oleh Nurdiyanah R.

Gambar oleh Muiz Matdani

Sesetengah orang menganggap aktiviti lasak mendaki bukit ini sebagai satu hobi atau paling tidak dijadikannya aktiviti riadah bersama keluarga, saudara mara serta sahabat handai.

Namun bagi 20 pendaki dari Kumpulan Kedayan Hikers yang menyertai aktiviti riadah pengembaraan Bukit Silat baru-baru ini, ia merupakan satu aktiviti yang bukan sahaja memberikan keseronokan tetapi juga memupuk amalan gaya hidup sihat.

Meskipun dibasahi titisan peluh di bawah pancaran terik matahari, pendaki meneruskan langkah meniti jalan penuh liku semasa aktiviti mendaki Bukit Silat. Kepenatan pasti terasa dan kadangkala timbul juga rasa putus asa dalam diri, namun mereka tetap bertahan dan berjuang demi satu matlamat dalam mengamalkan gaya kehidupan yang sihat.

“Tujuan kami mengadakan aktiviti lasak mendaki bukit ini adalah menyemai amalan gaya hidup sihat dalam kehidupan bermasyarakat.

Pastinya, keseronokan dan kepuasan ini tidak dapat diungkapkan dengan kata-kata selepas berjaya menjejaki, mendaki dan merentasi laluan sukar yang memiliki pemandangan indah ciptaan Allah SWT dengan khazanah kehijauan alam semula jadi yang begitu menakjubkan dari puncaknya,” kata Pemangku Ketua Kampung Jerudong B, Awang Kamis bin Panjang, ketika mengetuai aktiviti riadah dan pengembaraan Bukit Silat semasa ditemui penulis dan rakan-rakan Media Permata, baru-baru ini.

Lebih 20 orang ahli Kumpulan Kedayan Hikers semasa menjalankan aktiviti riadah dan pengembaraan Bukit Silat, baru-baru ini.

Walaupun Bukit Silat terletak lebih tujuh kilometer dari Bandar Seri Begawan, ia sememangnya merupakan salah satu tempat riadah yang semakin ‘popular’ dalam kalangan masyarakat di negara ini yang sekali gus mampu menjanjikan kepuasan terutamanya kepada para pencinta alam semula jadi.

Meredah khazanah alam lebih 6 kilometer

Pengembaraan Bukit Silat yang bermula sekitar jam 7:30 pagi itu sememangnya begitu menenangkan minda dan jiwa para peserta. Bunyi kicauan burung-burung turut mewarnai suasana perjalanan sihat berkenaan, lebih-lebih lagi dengan menikmati keheningan hutan belukar dan bukit bukau.

Dalam pada itu, Awang Kamis menjelaskan bahawa dari hari ke hari, aktiviti riadah di Bukit Silat ini sememangnya dilihat begitu menggalakkan di mana bukan hanya dikunjungi oleh para penggemar pendaki bukit dari penduduk di sekitarnya bahkan juga dari kampung-kampung dan juga tiga daerah yang lain.

“Lebih menyeronokkan lagi, trek Bukit Silat ini sangat sesuai diterokai oleh semua peringkat umur tidak kira golongan veteran mahupun muda termasuklah kanak-kanak. Demi meningkatkan tahap stamina bersama,” jelasnya yang berjaya menghabiskan pengembaraan di kawasan Bukit Silat lebih enam kilometer bersama para peserta.

Meski penat lelah namun pengembaraan berkenaan cukup memberikan kepuasan pada diri kami semua, lebih-lebih lagi berjaya meredah bukit bukau yang penuh cabaran dari penanda bukit yang pertama (checkpoint 1) hingga keempat (checkpoint 4), menuju ke Wasai Titian Akar, Wasai Marak Berapi dan seterusnya ke Wasai Balik Kanajong.

Kemudian misi pendakian diterus-kan ke puncak Bukit Silat sebelum beredar ke Bukit Menanti dan berhenti seketika di Wasai Buang Tengkurok. Manakala destinasi terakhir kami ialah Bukit Pemaah.

Usia bukanlah penghalang

Salah seorang penggemar mendaki bukit sejak dari kecil lagi yang berasal dari Kampung Jerudong, Awang Mazin bin Tinggal menjelaskan bahawa aktiviti mendaki bukit termasuklah pengembaraan di wasai ini merupakan salah satu aktiviti yang ekstrem dan menguji ketahanan mental serta fizikal. Oleh itu, langkah-langkah keselamatan semasa memulakan dan juga menyertai aktiviti lasak ini perlulah dititikberatkan oleh semua pihak.

“Salah satunya ialah peserta mestilah memastikan mereka memiliki tahap kesihatan tubuh badan yang sangat baik. Selain itu, segala keperluan mendaki bukit juga hendaklah bersesuaian seperti penggunaan kasut khas, tongkat jika perlu serta bekalan air secukupnya.

“Di samping itu, penyediaan barangan pertolongan cemas dan juga alat komunikasi iaitu telefon bimbit adalah amat penting bagi mencegah segala kejadian yang tidak diingini daripada berlaku.

“Jika mahu badan sihat, kita juga mestilah berusaha dengan melakukan aktiviti riadah sebegini selain menjaga pemakanan dalam kehidupan sehari-hari. Namun dengan berbekalkan keyakinan dan semangat juang yang tinggi ini, saya tetap tidak mahu berputus asa mengorak langkah menerokai bukit bukau yang memiliki jalan berliku-liku. Itulah prinsip yang saya pegang apabila melakukan aktiviti lasak sebegini. Apa yang pasti, usia bukanlah penghalang untuk kita melakukan aktiviti lasak ini,” tegasnya yang kini berusia 62 tahun.

Mendidik sifat-sifat positif

Selain itu, Awang Kamis turut menyatakan bahawa dari aktiviti sebeginilah, ia sememangnya mampu mendidik para peserta dengan sifat sabar dan juga menguji semangat setiakawan dalam mengharungi apa jua keadaan demi mencapai matlamat.

“Dengan adanya trek riadah sebegini, ia sememangnya memberikan kemudahan bagi aktiviti bersukan seperti mendaki bukit dan berbasikal yang tidak terhad kepada penduduk kampung bahkan juga orang ramai, di samping mengeratkan ikatan silaturahim sesama para penggemar sukan lasak di negara ini,” katanya.

Beliau turut berharap sumber khazanah semula jadi berkenaan dapat dipelihara sebaik-baiknya sekali gus menjadikannya sebagai salah satu potensi tarikan pelancongan yang bukan hanya di mata masyarakat setempat bahkan juga luar negara dengan tujuan sama-sama menaikkan taraf perekonomian masyarakat dan juga negara semasa mengakhiri sesi temu bual bersama penulis baru-baru ini.