Monday, March 27, 2023
21.7 C
Brunei

-

Ribuan berhimpun susulan insiden di Athens

ATHENS, 13 MAC – Beribu-ribu penunjuk perasaan berkumpul di tengah-tengah Athens kelmarin susulan kejadian kemalangan kereta api baru-baru ini yang mengorbankan 57 orang, lapor Sputnik.

Rempuhan membabitkan kereta api penumpang dengan kereta api kargo berhampiran bandar Larissa di Greece pada 1 Mac lalu.

Menurut laporan, landasan kereta api penumpang telah beralih ke lorong kereta api kargo sebelum kemalangan itu, lalu mengakibatkan perlanggaran secara langsung.

Susulan insiden itu, ketua stesen Larissa telah ditahan bagi membantu siasatan.

Ketua stesen berkenaan dilaporkan mengakui tersalah menukar laluan kereta api penumpang.

Sementara itu, pekerja kereta api pula mendakwa isu keselamatan kronik telah diabaikan oleh pihak berkuasa selama bertahun-tahun.

Kerajaan Greece berikrar untuk menyiasat sepenuhnya punca malapetaka itu. Kebanyakan penunjuk perasaan memenuhi Dataran Syntagma Athens pada Ahad.

Peserta perhimpunan menuntut siasatan terhadap punca insiden kereta api itu. Mogok awam yang akan berlangsung pada 16 Mac telah diumumkan pada protes itu.

Pihak berkuasa meningkatkan langkah keselamatan di tengah Athens kerana perhimpunan itu. Protes besar-besaran berhubung insiden kereta api itu juga berlaku di bandar-bandar lain di Greece. – Bernama

Penunjuk perasaan berarak berhubung tragedi kereta api terburuk di Athens, Greece. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -