Ribuan dipindahkan Siklon Gulab hampiri India

KOLKATA, 26 SEPT – Berpuluh-puluh ribu orang telah dipindahkan di tiga buah negeri di India ketika siklon dijangka membadai bahagian timur laut hari ini, menurut pihak berkuasa.

Siklon Gulab dijangka mendarat antara negeri-negeri di pesisir Odisha dan Andhra Pradesh, membawa angin sehingga 95km sejam (kmsj), Jabatan Meteorolgi India menyatakan. Sistem taufan dari Teluk Bengal itu akan membawakan ‘angin kencang dan hujan lebat’, menurut biro kaji cuaca itu dalam satu nasihat hari ini.

Pegawai di Odisha dan Andhra Pradesh telah mengarahkan berpuluh ribu orang tinggal di sepanjang pantai untuk berpindah ke tempat perlindungan, ketika beratus-ratus pekerja kecemasan dihantar ke negeri-negeri itu.

Pihak berkuasa di Bengal Barat – ke utara Odisha – mengatakan hari ini bahawa Gulab kemungkinan besar akan melanda negeri itu secara langsung, maka mereka mengambil langkah berwaspada.

“Kami setakat ini telah memindahkan lebih 20,000 orang ke sekolah-sekolah dan pejabat kerajaan, yang sudah dijadikan tempat perlindungan siklon,” Bankim Hazra, seorang menteri di negeri itu yang bertanggungjawab bagi kawasan rendah, memberitahu AFP.

Suruhanjaya Khas Bantuan Odisha, P.K. Jena mengatakan tujuh daerah di negeri itu juga diletakkan dalam tahap waspada tinggi dan usaha pemindahan penduduk juga sedang diadakan.

Ganjam, sebuah daerah di pesisir pantai, dijangka akan terjejas teruk oleh siklon, Jena menambah dalam kenyataan itu.

Di Andhra Pradesh, sekitar 85,000 keluarga dijangka dipindahkan dari kawasan rendah ke tempat perlindungan sementara.

Siklon merupakan bencana yang sering berlaku di utara Lautan Hindi namun ramai saintis mengatakan ia menjadi lebih kerap dan teruk ketika perubahan iklim memanaskan suhu laut. – AFP

Gambar serahan pasukan khas tindak balas bencana India menunjukkan kakitangannya tiba dalam persediaan bagi menghadapi Siklon Gulab yang dijangka melanda Ganjam, timur negeri Odisha, India, 26 Sept. – AFP