Ribuan tuntut peletakan jawatan Lukashenko

MINSK, 23 OGOS – Penunjuk perasaan berkumpul di tengah Minsk hari ini selepas pemimpin pembangkang mengadakan rapat besar-besaran untuk menuntut peletakan jawatan Presiden Belarus Alesander Lukashenko, yang terbaharu dalam beberapa siri bantahan terhadap pemilihan semula beliau.

Pemimpin autoritarian itu mengerah polis rusuhan untuk meleraikan rapat yang meletus selepas beliau memenangi penggal presiden keenam dalam pilihan raya dua minggu lalu yang dikatakan oleh pengkritik sebagai tidak sah.

Ribuan penunjuk perasaan berbalut dalam bendera pembangkang warna merah dan putih membanjiri Dataran Merdeka tatkala sekumpulan wanita membantah terhadap keganasan polis sebelum ‘Perarakan Belarus Baharu’.

“Kami hanya mempunyai dua tuntutan: pilihan raya adil dan hentikan keganasan,” beritahu Igor, 32, kepada AFP.

Pegawai mengeluarkan amaran kepada penduduk Belarus supaya jangan mengambil bahagian dalam ‘tunjuk perasaan haram’ dan media tempatan menyiarkan video di media sosial menunjukkan penyembur air dan polis rusuhan bersenjata bergerak ke Dataran Merdeka.

Kementerian pertahanan berkata ia akan campur tangan untuk melindungi tugu peringatan Perang Dunia Kedua, yang dianggapnya sebagai ‘tempat suci’, dan empat stesen metro di tengah Minsk ditutup.

Rapat perpaduan juga dijangka diadakan di Lithuania, di mana penunjuk perasaan merancang menubuhkan rantaian manusia dari Vilnius ke sempadan Belarus, tiga dekad selepas penduduk negeri Baltik bergabung dan menghubungkan bandar ibu negeri mereka dalam bantahan besar-besaran menentang pemerintahan Soviet. – AFP

Penyokong pembangkang berkumpul untuk membantah keputusan pilihan raya presiden di Minsk, kelmarin. – AFP