Ribut melanda pulau Yunani yang dilanda kebakaran

ATHENS, 10 OKT – Ribut hari ini menggegarkan pulau Yunani, Evia, membanjiri kediaman dan memusnahkan jalan beberapa minggu selepas dilanda kebakaran yang menghancurkan hutan tempatan dan tanah pertanian.

Digelar Athena oleh ahli meteorologi Yunani, ribut itu telah menyebabkan ‘kerosakan besar’ pada rangkaian jalan berhampiran perkampungan pesisir pantai Agia Anna dan Psaropouli, beritahu seorang pegawai daerah kepada penyiar negara ERT.

“Beberapa rumah telah dibanjiri dengan arus deras (walaupun) hujan hanya berlangsung beberapa jam. Ini adalah tanda kedatangan musim sejuk yang sangat sukar,” beritahu wakil gabenor pusat Yunani untuk Evia, George Kelaiditis kepada saluran itu. Tidak ada laporan segera mengenai mangsa yang terperangkap di rumah atau kereta, tambahnya.

Kebakaran hutan pada bulan Julai dan Ogos memusnahkan pulau-pulau Evia dan Rhodes serta hutan di Utara dan tenggara Athens dan beberapa bahagian semenanjung Peloponnese. Ratusan penduduk terpaksa dipindahkan dan tiga orang meninggal dunia akibat kebakaran tersebut. Beberapa yang lain cedera dan ada yang dalam keadaan kritikal. Ia memerlukan pasukan bomba antarabangsa yang besar dari EU dan negara-negara lain untuk mengendalikan kebakaran, tetapi lebih dari 100,000 hektar telah hilang. – AFP