Ribut paksa Spirit pindah pusat kawalan operasi

MIAMI, 16 FEB – Spirit Airlines memindah pusat kawalan operasinya dari Selatan Florida ke luar Nashville, Tennessee, selepas ribut taufan baru-baru ini memaksa penerbangan tambang murah itu memindahkan buat sementara beberapa kakitangan semasa ribut, kata syarikat itu.

Projek untuk memindahkan pusat operasi dari Miramar, Florida, ke Williamson County, Tennessee, mewakili pelaburan sebanyak AS$11.3 juta dan akan mewujudkan 345 pekerjaan di Tennessee dalam tempoh lima tahun akan datang, kata pegawai Tennessee hari ini. Kira-kira 240 jawatan dipindahkan dari ibu pejabat Florida, yang mempunyai kira-kira 1,000 pekerja, kata jurucakap Spirit Field Sutton. Ini akan meninggalkan kurang 800 pekerja di Florida, tetapi Sutton berkata syarikat itu menjangkakan dapat kembali kepada 1,000 pekerja di Florida dalam tempoh dua tahun apabila mereka berpindah ke bangunan baharu di Pantai Dania.

Pusat kawalan operasi itu mengendalikan penghantaran penerbangan, penjadualan kru, kawalan penyelenggaraan, laluan penerbangan, penyelarasan kawalan lalu lintas udara serta aspek perniagaan lain, yang mempunyai hampir 150 pesawat udara.

Sutton berkata pusat itu akan mengatasi lokasi yang sedia ada tatkala syarikat penerbangan tersebut berkembang hingga 300 pesawat dalam masa lima tahun akan datang. Apabila para eksekutif memutuskan mereka memerlukan sebuah bangunan baharu, pemindahan kecemasan semasa Ribut Irma pada tahun 2017 dan Hurikan Dorian tahun lalu mendorong mereka untuk memindahkan pusat itu dari Pantai Timur. – AP

Spirit Airlines ketika melakukan pendaratan di lapangan terbang di Latrobe, Pa. Spirit Airlines sedang memindahkan pusat kawalan operasinya dari Florida ke Nashville, Tenn., selepas ribut taufan baru-baru ini memaksa penerbangan kos rendah itu berpindah. – AP