Ricciardo menang bergaya

SHANGHAI, 15 April – Pemandu Red Bull, Daniel Ricciardo meraikan kemenangan dengan gayanya tersendiri selepas merangkul gelaran juara Litar China hari ini.

Pemandu dari Australia itu pada awalnya berada di kedudukan keenam selepas menggantikan tayar baharu untuk menjuarai kejuaraan yang keenam dalam kariernya.

“Saya tidak menjuarai perlumbaan yang bosan. Kesemuanya nampak seronok,” kata Ricciardo yang mengisi kasutnya dengan minuman dan meminumnya di podium yang dikenali sebagai ‘shoey’.

Ricciardo memuji barisan mekaniknya dengan usaha yang telah ditunjukkan sepanjang perlumbaan selepas dia berjaya melayakkan diri dengan berbaki beberapa saat selepas mengalami kerosakan enjin pada peringkat sesi latihan bebas.

“24 jam yang lalu saya berfikir saya mungkin akan bermula di belakang. Jadi saya berterima kasih kepada pasukan saya kelmarin. Hari ini merupakan hadiah untuk usaha keras yang telah dilakukan.”

Daniel Ricciardo bergembira di atas podium sambil menjulang trofi selepas menjuarai perlumbaan di Litar China, Shanghai. – AFP

Ricciardo berada di depan dengan berbaki 10 pusingan apabila dia memecut menewaskan Valtteri Bottas yang menduduk tempat kedua sementara pemandu Ferrari, Kimi Raikkonen di tempat ketiga.

Penghuni tempat teratas kejuaraan, Sebastian Vettel yang bermula di depan pada perlumbaan sehingga peringkat hentian pertama di mana dia ketinggalan di kedudukan kelapan selepas bertembung dengan Max Verstappen yang diberikan penalti selama 10 saat kerana melanggar pemandu dari Jerman itu.

Sementara juara bertahan, Lewis Hamilton berada di kedudukan kelima di belakang Verstappen tetapi dinaikkan ke tangga keempat selepas penalti yang diberikan kepada pemandu dari Belanda itu dikuatkuasakan.

“Ia sangat mengecewakan. Kami memberikan segala-galanya,” kata Bottas. “Saya merasakan kami patut menjuarai perlumbaan ini tetapi bukan hari ini.”

Kemenangan Red Bull memberikan senyuman pada permulaan musim ini apabila Ferrari berada di depan dan Vettel menewaskan Hamilton dan Mercedes dengan menjuarai dua perlumbaan pertama musim ini di Australia dan Bahrain. – AFP