Sunday, October 2, 2022
33.3 C
Brunei

Risiko Omicron kekal tinggi – WHO

-

GENEVA, 26 JAN – Tahap risiko yang berkaitan dengan varian Omicron kekal sangat tinggi, kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) kelmarin, dengan jumlah kes baharu COVID-19 mencecah satu lagi rekod tertinggi minggu lalu.

“Lebih 21 juta kes baharu dilaporkan, mewakili jumlah kes mingguan tertinggi direkodkan sejak permulaan wabak itu,” kata WHO dalam pengemaskinian epidemiologi mingguan COVID-19.

Agensi kesihatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berkata jumlah jangkitan baharu meningkat lima peratus dalam seminggu hingga Ahad lalu – berbanding kenaikan 20 peratus yang dicatatkan minggu sebelumnya.

“Peningkatan lebih perlahan dalam kes yang kerap berlaku telah dipantau di peringkat global,” kata WHO.

Hampir 50,000 kematian baharu juga dilaporkan, tambahnya – angka yang sama dengan minggu sebelumnya.

Laporan itu berkata Omicron terus meningkatkan penguasaannya secara global berbanding varian lain yang menjadi kebimbangan.

“Epidemiologi global semasa SARS-CoV-2 dicirikan oleh penguasaan varian Omicron pada skala global, penurunan berterusan dalam kelaziman varian Delta dan peredaran tahap yang sangat rendah bagi varian Alpha, Beta dan Gamma,” kata WHO.

“Negara-negara yang mengalami peningkatan pesat dalam kes Omicron pada November dan Disember 2021 telah atau mula mengalami penurunan dalam kes.

Walau bagaimanapun, “berdasarkan bukti yang ada pada masa ini, risiko keseluruhan yang berkaitan dengan varian Omicron kekal sangat tinggi”. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -