Robben masih dilema

BERLIN, 15 Mei – Bintang Belanda, Arjen Robben berkata bahawa dia masih belum memutuskan mengenai apa yang perlu dilakukannya apabila meninggalkan Bayern Munich, dan mengakui bahawa dia mungkin bersara dari bola sepak.

Pemain sayap berusia 35 tahun itu dijangka meninggalkan Munich selepas 10 tahun pada akhir musim ini, dan telah dikaitkan dengan kelab-kelab seperti Inter Milan dan kelab kampung halamannya Groningen.

Pada satu sidang media di Munich semalam, Robben berkata bahawa dia masih tidak tahu bagaimana kehidupan selepas Bayern.

“Saya lambat dalam membuat keputusan kerana kecederaan saya. Saya mahu kembali ke padang terlebih dahulu,” kata Robben, yang diketepikan sejak November sebelum kembali berakhir menentang Hannover dua minggu lalu.

“Sejujurnya, isteri saya lebih mahu sebaliknya,” katanya.

Robben (tengah) masih dalam keadaan dilema dalam memutuskan masa depannya selepas meninggalkan Bayern akhir musim ini. – AFP

“Ia bukan keputusan yang mudah untuk dilakukan. Jika anda memutuskan untuk terus bermain, anda perlu mencari tempat di mana semuanya tepat, bukan hanya dari segi bola sepak tetapi juga untuk keluarga saya.”

Ditanya sama ada dia mungkin berhenti bermain, Robben berkata ia satu kemungkinan.

“Ia satu pilihan, tetapi saya tidak tahu sama ada ia akan terjadi,” katanya.

Dia berkata bahawa sekiranya suatu hari nanti dia bermain menentang Bayern, dia tidak mempunyai masalah untuk meraikan golnya.

“Semua orang berbeza, tetapi saya fikir ia agak tidak masuk akal apabila para pemain tidak meraikan gol ketika menentang bekas kelab mereka.

“Bola sepak adalah bola sepak,” katanya. – AFP