Friday, June 21, 2024
24.9 C
Brunei

  -

  Robot bakal diguna di reaktor Fukushima

  TOKYO, 29 MEI – Pengendali loji janakuasa nuklear Fukushima Daiichi di Jepun yang musnah menunjukkan kelmarin cara-cara robot kawalan jauh akan mengambil serpihan bahan api yang cair daripada salah sebuah reaktor yang rosak pada akhir tahun ini buat kali pertama sejak 2011.

  Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO) merancang untuk menggunakan sebuah robot dengan paip boleh dipanjangkan ke dalam reaktor Fukushima Daiichi No. 2 untuk menguji pembuangan serpihan dari kapal pembendungan utamanya menjelang Oktober.

  Kerja itu telah ketinggalan lebih dua tahun dari jadual. Penyingkiran bahan api cair sepatutnya bermula pada akhir 2021 tetapi telah dihambat oleh kelewatan, akibat kesukaran untuk pulih daripada gempa bumi magnitud 9.0 dan tsunami pada 2011.

  Semasa demonstrasi di limbungan kapal Mitsubishi Heavy Industries di Kobe, tempat robot itu dibangunkan, peranti yang dilengkapi penyepit itu perlahan-lahan turun dari paip teleskopik ke timbunan batu kelikir dan mengambil sebutir kerikil.

  TEPCO merancang untuk mengeluarkan kurang daripada 3 gram serpihan dalam ujian di kilang Fukushima.

  “Kami percaya ujian penyingkiran serpihan bahan api yang akan datang dari Unit 2 adalah langkah yang amat penting untuk menjalankan kerja penyahtauliahan masa depan secara berterusan,” kata Yusuke Nakagawa, pengurus kumpulan TEPCO untuk program serpihan bahan api.

  “Adalah penting untuk meneruskan ujian dengan selamat dan berterusan.”

  Kira-kira 880 tan bahan api nuklear cair yang sangat radioaktif masih kekal di dalam tiga reaktor yang rosak. Pengkritik berkata sasaran pembersihan 30 hingga 40 tahun yang ditetapkan oleh kerajaan dan TEPCO untuk Fukushima Daiichi adalah terlalu optimistik kerana kerosakan dalam setiap reaktor adalah berbeza, dan pelan yang dirancang mesti berupaya mengikut keadaannya. – AP

  TEPCO mempamerkan robot yang akan digunakan untuk mengambil serpihan di loji kuasa di Kobe, Jepun pada 28 Mei. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Modi ketuai sambutan hari yoga India

  INDIA, 21 JUN – Sambil meregang, melengkungkan punggung dan melutut di atas tikar, Perdana Menteri nasionalis Hindu India, Narendra Modi, mengetuai ratusan orang melakukan...