Roche, Atea kerjasama cipta ubat COVID-19

ZURICH, 22 OKT – Syarikat gergasi farmaseutikal Switzerland, Roche hari ini berkata, pihaknya bekerjasama dengan Atea Pharmaceuticals untuk membangunkan ubat yang diberikan secara diminum bagi merawat pesakit COVID-19 yang belum dimasukkan ke hospital.

“Roche dan Atea Pharmaceuticals bekerjasama dalam memerangi COVID-19 untuk membangunkan, mengeluarkan dan mengedarkan AT-527, ubat antivirus Atea, kepada orang ramai di seluruh dunia,” kata kedua-dua syarikat itu dalam satu kenyataan bersama.

AT-527 kini sedang diuji dalam ujian klinikal fasa 2 untuk digunakan sebagai rawatan bagi orang yang dimasukkan ke hospital akibat kes COVID-19 yang sederhana.

Percubaan fasa 3 – peringkat terakhir sebelum permohonan dibuat untuk ubat baharu yang akan diluluskan dan dijual di pasaran – akan dibuat pada suku pertama 2021 di mana ia akan diuji kepada pesakit di luar hospital, kata Roche.

“AT-527, yang menjadi pilihan rawatan ubat diminum yang berpotensi untuk pesakit yang dirawat di hospital, juga berpotensi menjadi pilihan rawatan ubat diminum pertama untuk pesakit COVID-19 yang tidak dirawat di hospital,” kata kenyataan itu.

“Jika berhasil, AT-527 dapat membantu merawat pesakit lebih awal, mengurangkan perkembangan jangkitan, dan menyumbang kepada penurunan keseluruhan beban sistem kesihatan.”

Di bawah syarat perjanjian, ubat itu, jika diluluskan oleh pihak berkuasa yang berkenaan, akan diedarkan di AS oleh Atea dan di seluruh dunia oleh Roche.

Maklumat kewangan mengenai perjanjian itu tidak didedahkan. – AFP