Rol Cinnamon ‘gergasi’ bawa keceriaan

WINTER PARK, FLA. – Risau kawan yang telah dijangkiti virus dan bimbang mengenai persekolahan anak perempuan dan kerja suaminya, Whitney Rutz menangis dan melepaskan perasaannya dengan menjerit dalam bantalnya.

Kemudian, penduduk Portland, Oregon mulai membuat kek.

Apa yang bermula sebagai satu usaha untuk menceriakan dirinya berakhir meriangkan hati orang lain, mengumpul wang untuk berjuta-juta makanan dan memperkayakan ‘tubuh fizikal dan jiwa’ pekerja kesihatan – satu rol cinnamon pada satu masa.

Rol Rutz berjaya mengumpul lebih daripada AS$35,000 untuk Dana Makanan Oregon, cukup untuk lebih daripada 105,000 makanan. Pada mulanya, beliau melelong rol berkenaan – pertama dijual dengan harga AS$300. Sekarang, Rutz, dengan sedikit bantuan, membuat satu rol besar – 12 inci dan mempunyai berat lebih daripada lima paun – untuk setiap AS$500 yang dikumpulkan. Penyumbang tertinggi pada hari itu akan memutuskan di mana rol akan dihantar.

Sejak seorang kawan meminta rolnya disumbangkan kepada pekerja kesihatan dan bukannya dihantar kepadanya, majoriti rol telah diberikan kepada hospital dan pusat kesihatan berkaitan.

Whitney Rutz dan suaminya Paul, berdiri di sebelah beberapa kotak yang dihiasi untuk menyimpan rol cinnamon besar di rumah mereka di Portland, Oregon. – AP
Elsa Rutz bergambar bersama rol cinnamon besar di rumah di Portland, Oregon. – AP

“Jika saya tidak mempunyai inisiatif ini…saya tidak tahu keadaan saya sekarang dari segi emosi,” kata Rutz pada satu hujung minggu baru-baru ini apabila beliau bangun sebelum pukul 6 pagi dan menghabiskan sepanjang masa di dapur menguli, memotong dan menggulung doh dan menyapu inti.

Sebaik sahaja operasi berkembang maju, dana makanan menubuhkan laman mengumpul wang untuk sumbangan. CEO Dana Makanan Oregon Susannah Morgan berkata rol membawa sesuatu ke meja selain makanan iaitu perasaan girang.

“Kami semua rasa takut dan berkurung dalam rumah dan bimbang mengenai kesihatan dan kesihatan orang kesayangan kami dan sesetengah kami telah kehilangan pekerjaan dan kelaparan semakin meningkat,” kata beliau. “Berusaha untuk mengatasi situasi yang teruk dengan membuat rol cinnamon besar akan membuat anda tersenyum.”

Ia juga memberikan inspirasi kepada orang lain untuk melakukan perkara sama.

Apabila jumlah sumbangan meningkat, adik perempuan kembar Rutz dan seorang kawannya mula membuat rol untuk pengumpul dana di dapur mereka sendiri. Seorang kenalan – ibu kepada tiga anak dan di mana suaminya kehilangan pekerjaan di tengah pandemik – menderma wang dan melancarkan dananya sendiri di Carolina Utara.

Suami Rutz, seorang pengecat, menghiasi beberapa kotak rol, satu kerja yang pada mulanya dilakukan oleh anak perempuan mereka. Artis dan selebriti tempatan telah menawarkan bantuan. Seorang penghibur telah mengiasi kotak-kotak dengan lukisan berwarna-warni dan membantu dengan penghantaran.

Jackie Enriquez, seorang jururawat, membawa rol kepada pekerja kesihatan.

“Ramai orang benar-benar menunjukkan kreativiti mereka,” kata beliau. “Terdapat banyak cara anda boleh buat sumbangan dan anda tidak perlu berada di barisan depan.”

Enriquez membawa dua rol kepada jururawat bilik kecemasan untuk mengejutkan mereka selepas syif mereka berakhir.

“Ia membawa keceriaan kepada mereka. Mereka menangis,” katanya. Suaranya serak disebabkan rasa sebak. “Saya fikir mereka betul-betul rasa terharu dan masih terdapatnya orang untuk memberikan galakan kepada mereka untuk meneruskan usaha murni mereka.” – AP