Roma dibelasah, Mourinho tahan malu

PAROS, 22 OKT – Pasukan Roma kendalian Jose Mourinho dimalukan dengan kekalahan 6-1 dalam perlawanan Liga Persidangan Europa kelmarin menentang Bodo/Glimt.

“Saya bertanggungjawab, saya yang memilih pemain,” kata Mourinho seperti yang dipetik oleh media Itali.

Kapten Roma, Lorenzo Pellegrini menggambarkan kekalahan tersebut sebagai ‘memalukan’ dan seperti ‘tamparan di muka’. Bodo/Glimt, bermain perlawanan Eropah ke-11 mereka musim ini, mengejutkan pasukan gergasi Itali itu yang menghadapi kesukaran beraksi dalam cuaca sejuk.

Erik Botheim menjaringkan gol hatrik untuk pasukannya sementara kapten Patrick Berg, Ola Solbakken dan Amahl Pellegrino menambah kesengsaraan Mourinho. Bodo/Glimt memenangi gelaran Norway buat kali pertama dalam sejarah 104 tahun mereka musim lalu.

Carlos Perez menjaringkan gol sagu hati untuk pasukan Roma yang telah memenangi dua perlawanan pertama mereka dalam Kumpulan C, menjaringkan lapan gol dan hanya bolos dalam satu perlawanan.

Reaksi pemain Bodo/Glimt, Berg dengan rakan sepasukan, Alfons Sampsted meraikan ketika menjaringkan gol dalam Liga Persidangan Europa menentang Roma di stadium Aspmyra di Norway kelmarin. – AP

Walau bagaimanapun, Mourinho mengalih perhatiannya ke perlawanan Serie A hujung minggu ini menentang Napoli yang menduduki tangga teratas di Itali dengan lapan kemenangan daripada lapan perlawanan.

“Pasukan yang dimainkan oleh Bodo lebih berkualiti daripada pasukan kami,” kata Mourinho.

Kapten Roma, Pellegrini memberitahu Sky Sport Italia, ada beberapa pe-ngajaran yang perlu dipelajari.

“Saya hanya mampu untuk meminta maaf dan kembali ke landasan dengan prestasi yang lebih baik dari sebelumnya. Kami mengatakan apa yang kami ingin katakan di bilik persalinan dan ia kekal di sana,” katanya.

“Kadang-kadang awda memerlukan satu kekalahan untuk belajar dan kami mendapatnya hari ini, sesuatu yang layak kami peroleh,” tambahnya.

Bekas pasukan Mourinho, Tottenham juga tewas, 1-0 kepada Vittesse Arnhem dalam perlawanan Kumpulan G.

Sementara itu, pengurus Tottenham, Nuno Espirito Santo menukar barisan pemainnya sepenuhnya dengan Haryy Kane, Son Heung-Min, Cristiano Romero dan Hugo Llrois tidak akan pergi ke Belanda. – AFP