Saturday, February 24, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Rombongan Kedutaan Thai lawat CDC

  Oleh Yusrin Junaidi –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 6 DIS – Rombongan Kedutaan Besar Diraja Thailand di Brunei Darussalam pagi tadi, telah mengadakan lawatan kerja dan aktiviti sukarelawan sempena Ulang Tahun Hari Keputeraan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Raja Bhumibol Adulyadej, Hari Kebangsaan Kerajaan Thailand dan Hari Bapa Thailand di Pusat Pembangunan Kanak-kanak (CDC), Kampung Kiarong.

  Menyertai rombongan tersebut ialah Duta Besar Istimewa dan Mutlak Thailand ke Negara Brunei Darussalam, Puan Yang Terutama Boosara Kanchanalai bersama pegawai dan kakitangan kedutaan.

  Turut hadir ialah Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Gred 1, Hospital Raja Isteri Pengiran Anak Saleha (RIPAS), Awang Fuad Wajdi bin Dato Haji Murad serta rombongan seramai enam orang dari BNH Hospital, Thailand yang diketuai oleh Pengarah Kardiologi, Dr Nopparat Panthongwiriyakul.

  Lawatan bermula di kawasan permainan kanak-kanak dan seterusnya mendengarkan taklimat oleh Ketua CDC, Dr Hajah Mawarni binti Haji Abdul Hamid yang menjelaskan mengenai program dan projek yang diadakan selain latar belakang pusat tersebut.

  Sementara itu, PYT Boosara Kanchanalai menjelaskan aktiviti yang telah dimulakan oleh KDYMM Raja Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun untuk menubuhkan inisiatif Sukarelawan Diraja sebagai penghormatan kepada mendiang KDYMM Raja Bhumibol Adulyadej dan KDYMM Permaisuri Sirikit untuk sumbangan mereka kepada Thailand.

  Ia menggalakkan perpaduan dan kebahagiaan dalam kalangan rakyat dan kestabilan negara secara keseluruhan.

  Inisiatif itu telah meluas ke luar negara dengan memberi peluang kepada masyarakat Thailand di luar negara untuk melakukan perbuatan baik kepada masyarakat dan menyatakan rasa terima kasih mereka kepada negara di tempat mereka menetap.

  Puan Yang Terutama seterusnya berkata, lawatan kerja ke CDC dan sumbangan yang diberikan bertujuan memberi sokongan padu kepada pusat berkenaan dan kepada kanak-kanak yang memerlukan sokongan.

  Majlis diteruskan dengan penyampaian sumbangan berupa pelbagai permainan dan buku hasil kutipan daripada masyarakat Thailand di Brunei Darussalam dan Hua Ho Department Store.

  PYT Boosara Kanchanalai melihat salah sebuah bilik semasa lawatan kerja ke CDC di Kampung Kiarong. – GAMBAR OLEH YUSRIN JUNAIDI
  Antara kakitangan Kedutaan Thailand mendengar taklimat yang disampaikan Dr Hajah Mawarni semasa lawatan ke CDC kelmarin. – GAMBAR OLEH YUSRIN JUNAIDI

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...