Rooney kritik EPL isu potongan gaji

LONDON, 6 APRIL – Wayne Rooney mengkritik kerajaan dan Liga Perdana Inggeris kerana menempatkan pemain bola dalam ‘situasi kalah’ mengenai cadangan pemotongan gaji selepas amaran daripada wakil pemain bahawa dana Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan (NHS) boleh terjejas teruk.

Bekas ketua pasukan England, yang kini bermain dengan kelab Liga Kejohanan, Derby, menulis dalam ruangan Sunday Times dengan mengatakan rakan bola sepak profesional menjadi ‘sasaran mudah’ dalam tindak balas meluas terhadap krisis koronavirus.

Rooney menjelaskan dia berkeupayaan dan berkeinginan untuk memberikan sumbangan kewangan, dari segi pengurangan gaji atau sumbangan secara terus kepada NHS, tetapi dia merasa tertekan kerana dikatakan pemain tidak banyak membantu.

Liga Perdana Inggeris mencadangkan strategi yang melibatkan kombinasi pemotongan gaji dan pemindahan sejumlah 30 peratus dari gaji, yang telah dibincangkan dalam sidang video bersama wakil pemain dan pengurus pada Sabtu lalu.

Perbincangan awal telah berlangsung sebelum ahli politik, termasuk Setiausaha Keshiatan Matt Hancock, dipanggil untuk bertindak.

Rooney mengkritik kerajaan dan Liga Perdana Inggeris kerana menempatkan pemain bola dalam ‘situasi kalah’ mengenai cadangan pemotongan gaji. – AP

“Jika pihak kerajaan datang kepada saya untuk meminta sokongan kewangan jururawat atau membeli mesin pernafasan, saya bangga untuk berbuat demikian – selagi saya tahu ke mana duit itu pergi,” Rooney menulis.

Dia menambah: “Saya berada di kedudukan di mana saya boleh memberikan sesuatu. Tidak kesemua pemain bola sepak berada di posisi yang serupa. Tetapi kini keseluruhan profesion ini telah diletakkan untuk pemotongan 30 peratus gaji di seluruh tempat. Kenapa pemain bola sepak menjadi kambing hitam?

“Hari-hari kebelakangan ini sangat memalukan.”

Liga Perdana Inggeris telah dilihat ketinggalan di belakang liga-liga Eropah yang lain dalam tindak balas kepada koronavirus dan dituduh oleh seorang ahli parlimen Britain beroperasi ‘tanpa moral.’

Tetapi Rooney mempersoalkan kebijaksanaan Liga Perdana Inggeris dalam terlebih dahulu berbincang di balik tabir mengenai pemain dengan cadangan sendiri untuk mengurangkan gaji.

“Pada pendapat saya, sekarang adalah situasi kalah,” dia berkata “Di mana-mana sahaja anda lihat, kami adalah sasaran mudah.” – AFP