Saturday, December 2, 2023
22.9 C
Brunei

  -

  Rujuk sumber sahih, sebelum sebar maklumat

  TEMBURONG, 5 SEPT – Jabatan Penerangan melalui cawangan Penerangan Daerah Temburong telah mengadakan Program Sua Muka bagi Kampung Batu Apoi, Mukim Batu Apoi dalam usaha jabatan berkenaan menyampaikan maklumat mengenai isu-isu semasa dan dasar kerajaan yang berlangsung di Balai Raya Kampung Batu Apoi, Temburong.

  Hadir pada program tersebut selaku ketua rombongan ialah Pemangku Pengarah Penerangan, Dayang Siti Bismi Nuruliman binti Haji Emzah. Turut hadir sama ialah Pemangku Ketua Kampung Batu Apoi, Awang Norasmadi bin Karim.

  Dayang Siti Bismi Nuruliman dalam taklimatnya mengongsikan mengenai penyebaran maklumat palsu dalam era digital yang tular dengan begitu cepat melalui pelbagai aplikasi seperti WhatsApp, WeChat, Facebook, Twitter dan Instagram.

  Beliau turut mengongsikan beberapa cara untuk mengenal pasti ciri-ciri berita palsu.

  Menurut beliau lagi, apa yang lebih membimbangkan maklumat palsu dan berunsur fitnah itu diterima bulat-bulat tanpa merujuk kepada sumber yang sahih dan kemudiannya menjadi tular sehingga boleh menjejaskan keharmonian masyarakat dan keselamatan negara.

  Peserta terdiri daripada penduduk Kampung Batu Apoi semasa menghadiri Program Sua Muka Jabatan Penerangan. – Gambar serahan Jabatan Penerangan

  Penggal 148 Akta Ketenteraman Awam Seksyen 34 telah memperuntukkan barang siapa sama ada melalui lisan atau tulisan atau apa cara sekalipun telah menyebarkan maklumat palsu atau membuat kenyataan palsu yang boleh menggemparkan atau menimbulkan keadaan cemas kepada pihak awam boleh didakwa dan dihukum penjara sehingga tiga tahun atau denda $3,000.

  Dayang Siti Bismi Nuruliman berkata lagi, sesiapa sahaja melakukan, mencuba untuk melakukan, menyediakan atau bersubahat untuk menjalankan hasutan; menggunakan perkataan yang merupakan hasutan; mencetak, menyiarkan, menjual, menawarkan untuk menjual, mengedarkan atau mencetak semula sebarang hasutan; serta membawa masuk sebarang warta yang berbentuk hasutan, kecuali dia tidak mempunyai sangkaan bahawa ia berbentuk hasutan, maka mereka yang melakukan kesalahan-kesalahan ini boleh dikenakan hukuman penjara sehingga dua tahun dan denda $5,000 seperti yang dinyatakan dalam Akta serta Penggal 24 Akta Hasutan Seksyen 4 (1).

  Program diteruskan dengan sesi dialog mengenai isu-isu yang dibangkitkan oleh penduduk kampung berkaitan dengan banjir, tanah susur, longkang tersumbat dan tanaman. Turut hadir dalam sesi dialog berkenaan ialah pegawai-pegawai dari Jabatan Kerja Raya (JKR) dan Jabatan Pertanian.

  Program Sua Muka dihasratkan dapat meningkatkan hubungan dua hala antara pihak kerajaan dengan rakyat dan rakyat dengan kerajaan serta memberigakan maklumat dan perkembangan terkini serta kemajuan mukim.

  Dalam ucapan alu-aluan Awang Norasmadi, beliau telah menyentuh mengenai perkembangan dan kemajuan kampung dan berharap program seumpamanya dapat mengongsikan lebih banyak maklumat yang berguna demi kesejahteraan hidup berbangsa, beragama dan bernegara.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  New Zealand larang guna telefon bimbit di sekolah

  WELLINGTON, 1 DIS – Telefon bimbit akan dilarang di sekolah-sekolah di seluruh New Zealand, kata Perdana Menteri konservatif Christopher Luxon hari ini, ketika kerajaannya...