Rumah atlet petanque Malaysia rosak teruk akibat ribut

BUTTERWORTH, 27 APRIL – Rumah atlet petanque kebangsaan, Siti Asiah Zaini di Bagan Tambang, di sini rosak teruk selepas dilanda ribut malah beliau juga nyaris cedera selepas bumbung bahagian hadapan rumahnya runtuh dalam kejadian petang semalam.

Siti Asiah, 21, berkata dalam kejadian kira-kira 3:30 petang itu, beliau yang sedang menonton televisyen di ruang tamu tiba-tiba terdengar bunyi kuat selepas bumbung bahagian hadapan rumahnya jatuh berhampirannya disebabkan angin kencang.

“Waktu itu hujan dah mula lebat, saya masuk ke dalam bilik dan dalam masa sama saya dengar bunyi sangat kuat. Bumbung dalam bilik dan bahagian dapur telah diterbangkan ribut, air hujan memang dah penuh masuk dalam rumah.

“Masa kejadian hanya saya seorang di rumah, mak (Rohizat Jamaludin, 55) sudah tiga minggu dirawat di Hospital Seberang Jaya kerana jangkitan kuman di kaki manakala adik pula berada di kampung di Kulim, Kedah sejak emak dimasukkan ke hospital,” katanya ketika dihubungi Bernama, di sini hari ini.

Beliau yang merupakan anak yatim kemudian terus keluar dari rumah dan berlindung di rumah ibu saudaranya yang terletak bersebelahan kediamannya kerana bimbang ditimpa bumbung yang runtuh dalam kejadian ribut tersebut.

Siti Asiah yang merupakan penuntut Politeknik Tuanku Sultanah Bahiyah di Kulim berkata beliau bersyukur kerana tidak mengalami kecederaan dan tidak dapat membayangkan jika ibu dan adiknya Mohd Firdaus Amirul, 12, berada di rumah semasa kejadian itu.

Katanya selepas angin kuat dan ribut berhenti beliau kembali ke rumah dan mendapati semua bumbung terutama bahagian dapur serta bilik telah runtuh malah banyak barangan dalam rumahnya rosak.

“Banyak barang yang rosak, barang elektrik seperti peti ais dan televisyen mungkin tak boleh digunakan lagi sebab ditimpa bumbung dan kena air hujan, selain itu perabot terutama dalam bilik juga banyak yang rosak. Saya reda dengan dugaan Ramadan kali ini,” katanya sedih. – Bernama