Rumah lama di Jalan Airport Lama Tawau jadi muzium

TAWAU, 6 OGOS – Sebuah rumah lama yang dahulunya didiami Pegawai Daerah Tawau yang terletak di Jalan Airport Lama di sini, akan dijadikan sebagai Muzium Tawau bagi menempatkan artifak sejarah warisan daerah ini, kata Presiden Majlis Perbandaran Tawau, Datuk Ir Amrullah Kamal.

Beliau berkata, ketika ini rumah berkenaan dalam proses pembaikan sebelum pembukaan muzium itu, yang akan mempamerkan barangan antik serta sejarah hasil sumbangan dari individu di daerah ini.

“Pihak muzium akan mengadakan mesyuarat pada 13 Ogos ini, untuk menentukan barangan artifak yang disahkan berhubung kait dengan sejarah Tawau.

“Dalam perancangan kita (MPT) pula, kita sasarkan sama ada 15 atau 17 September depan, iaitu sebelum atau selepas Hari Malaysia pada 16 September, untuk melakukan perasmian prapelancaran Muzium Tawau ini,” katanya dalam satu sidang akhbar di sini, hari ini.

Dalam pada itu Amrullah berkata, pembukaan muzium berkenaan adalah usaha MPT untuk melihat artifak yang menjadi khazanah berharga bagi Tawau, terus dilindungi dan dijaga sebaiknya, sekali gus mampu menjadi tarikan pelancong dalam dan luar negara. – Bernama