Friday, December 9, 2022
22.7 C
Brunei

-

Rumah pekerja asing ranap dijilat api

Oleh Salawati Haji Yaha

BANDAR SERI BEGAWAN, 13 NOV – Sebuah rumah pekerja asing ranap dijilat api dalam kejadian kebakaran di Kampung Mulaut, pada awal pagi, baru-baru ini.

Turut terbakar adalah stor tempat penyimpanan barang-barang terpakai dan seterusnya melarat ke sebuah rumah jenis banglo diperbuat daripada konkrit yang berdekatan selain melibatkan beberapa kenderaan di kawasan rumah berkenaan.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP), seramai 25 orang anggota dari Balai Bomba Jerudong, Balai Bomba Pengkalan Batu, Balai Bomba Beribi dan Balai Bomba Bandar Seri Begawan telah bergegas ke tempat kejadian dengan diketuai oleh Pemangku DSO Isa bin Haji Ahad.

Apabila tiba di tempat panggilan, anggota bomba mendapati api besar telah membakar keseluruhan sebuah rumah. Kesemua penghuni telah pun keluar dengan selamat sebelum jentera bomba sampai dan tidak ada korban jiwa dan kecederaan dilaporkan.

Api berjaya dikawal dalam masa 10 minit daripada merebak dan punca serta anggaran kerugian masih dalam penyiasatan.

Dalam perkara itu, JBP menyarankan orang ramai supaya sentiasa memastikan tempat kediaman dilengkapi dengan alat pemadam api ringkas jenis debu kering 2kg dan selimut api.

Selain itu, pastikan menutup mana-mana suis peralatan elektrik selepas digunakan atau sebelum meninggalkan rumah dan jangan meninggalkan masakan di dapur tanpa diawasi dan jika terdapat kebocoran pada gas pastikan untuk membuka jendela dan pintu bagi pengudaraan.

Di samping itu, orang ramai diingatkan untuk memastikan penyelenggaraan elektrik dikendalikan oleh syarikat bertauliah mengikut piawaian yang dikeluarkan oleh jabatan elektrik.

Keadaan rumah pekerja asing yang ranap dalam kejadian kebakaran baru-baru ini di kampung Mulaut. – Gambar serahan JBP
Artikel sebelum iniRalat
Artikel seterusnyaWalkaton, pameran meriahkan Hari Strok sedunia
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -