Rumah pokok kembalikan nostalgia, diminati ramai

COLORADO – Ahli antropologi percaya nenek moyang mereka pada zaman dahulu menghabiskan masa mereka di hutan, jadi tidak hairanlah ramai yang menyukai rumah pokok hari ini.

Pelbagai jenis rumah-rumah pokok kini mengalami kebangkitan semula.

Ketika sebidang tanah seluas satu hektar di Gold Hill, Colorado, di jual di pasaran awal tahun ini, penduduk tempatan, Jessica Brookhart, 41, membelinya dengan harga AS$80,000. Apa yang mendorong wanita itu untuk membelinya adalah disebabkan rumah pokok. Ia adalah tempat dia mengisi masa lapang bersama suami dan dua anak lelakinya.

“Saya tidak pernah masuk ke dalamnya, hanya mengaguminya dari jauh,” katanya. Lelaki yang memiliki tanah itu telah membina sebuah rumah pokok diperbuat daripada bahan kitar semula di kawasan kejiranan Boulder.Strukturnya boleh memuatkan dua orang dewasa dan dua orang kanak-kanak. Tidak mempunyai bilik mandi. Terdapat dapur perkhemahan untuk memasak dan air mesti dibawa sendiri. Pemandangan Longs Peak dan Continental Divide dapat dilihat dari tingkap rumah pokok tersebut.

“Sejak kecil lagi, saya suka dengan rumah-rumah kecil, atau tempat rendang dan rumah-rumah pokok,” kata Brookhart.

Gambar oleh Jessica Brookhart menunjukkan sebuah rumah pokok milik Brookhart di Gold Hill, Colorado. Brookhart membelinya baru-baru ini dan kadang-kadang menyewakannya. – AP
Nanci Butler pada tahun 2020 menunjukkan suaminya, Ethan, membina rumah pokok di rumah belakang rumah mereka semasa perintah berkurung pandemik COVID-19. – AP
Aaron Smith, yang memiliki Treecraft Design-Built in Fort Collins, Colorado, menunjukkan rumah pokok Pagosa Springs Smith dan dibina oleh syarikatnya. Smith mengatakan minat terhadap rumah pokok telah meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan. – AP

Dia kadang-kadang menyewa rumah pokok dalam talian dan yang mengejutkannya, banyak orang mahu menggunakannya.

“Bagi saya, ini tempat yang ajaib,” katanya. “Saya harus meluangkan banyak masa pada hujung minggu agar kita dapat menghabiskan masa di sana juga.” Rumah pokok telah berkembang semasa wabak. Terdapat halaman belakang yang bergaya dibina oleh para profesional dan ada yang membina untuk menghilangkan rasa bosan berada di rumah sepanjang masa. Terdapat senarai di laman web seperti Airbnb untuk rumah-rumah pokok untuk digunakan aktiviti berkhemah.

Tidak seperti rumah-rumah pokok yang ada pada masa lalu, banyak rumah pokok yang baharu telah dinaik taraf dan ditambah baik.

Ketika perintah berkurung semasa wabak semakin meningkat, Nanci dan Ethan Butler dari Newton, Massachusetts, memutuskan untuk membina rumah pokok di halaman belakang untuk dua orang anak mereka. Ethan, seorang jurutera, menemui pelan lantai rumah pokok secara dalam talian dan mengubahnya untuk menempatkan keluarga mereka.

Mendirikan rumah itu adalah keputusan keluarga, dan dalam tempoh tiga bulan, Butler mempunyai tempat persembunyian yang indah dengan tempat tidur yang tersusun. Mereka menikmati beberapa malam berkhemah di dalamnya.

Kemudian, kira-kira tiga minggu setelah siap dibina, sebuah pohon besar di halaman terbelah menjadi dua. Sebahagiannya jatuh terus ke rumah pokok yang mereka bina dan merosakkannya.

“Rasa trauma, saya terkejut,” kata Nanci, 45. Lebih ramai orang tertarik untuk keluar dan menikmati alam semula jadi semasa COVID-19, dan rumah-rumah pokok adalah sebahagian daripadanya, kata Jeff Galak, pembantu profesor pemasaran di Tegper School of Business Carnegie Mellon University.

“Mereka berusaha untuk melakukan sesuatu yang menyeronokkan dan menarik serta jauh dari orang lain,” kata Galak. Selain daripada populariti rumah pokok, katanya, keinginan ibu bapa untuk membuat lebih banyak kemudahan di halaman belakang rumah supaya anak-anak pergi ke luar.

Nostalgia adalah sebahagian daripadanya.

“Nostalgia adalah pemacu besar bagi pengguna pada umumnya,” katanya. “Orang menjadi kreatif dengan cara mereka terlibat dengan nostalgia.”

Perniagaan berkembang pesat untuk Aaron Smith, yang memiliki syarikat seni bina rumah pokok yang berpangkalan di Fort Collins, Treecraft Design-Build yang di Colorado. Dia memulakannya pada tahun 2015 dan sekarang mempunyai dua orang pereka dan lapan tukang kayu.

“Pada masa COVID-19, saya melihat lonjakan permintaan untuk rumah pokok kerana semua orang berada di rumah dan anak-anak juga harus keluar rumah,” kata Smith.

Rumah-rumah pokoknya yang dibina di halaman belakang rumah yang berharga sekitar AS$10,000. Manakala rumah pokok yang dilengkapi dengan paip dalaman bernilai setengah juta.Dia mempunyai pelanggan di seluruh negara.

Di media sosial, pelbagai jenis rumah pokok dilihatkan di TikTok dengan jutaan tontonan. Di Pinterest, pencarian untuk rumah pokok meningkat tujuh kali ganda dari tahun sebelumnya. Dan penyewaan rumah pokok berkembang di Airbnb.

Jim Brook, datuk berusia 71 tahun di Breckenridge, Colorado, membina sebuah rumah pokok kecil untuk tiga orang cucunya beberapa tahun lalu.

“Saya ingin memperkenalkan mereka dengan alam semula jadi dan mendorong mereka untuk bermain di luar rumah, jadi struktur sederhana dengan pintu keluar tiang logam ‘pemadam kebakaran’ akan menarik mereka,” kata Brook.

Selain itu, ada juga yang menyukai rumah pokok lebih mewah dengan dilengkapi dengan kemudahan bagi mereka yang ingin menikmati aktiviti luar dengan keselesaan hidup moden. – AP