Thursday, April 18, 2024
34.4 C
Brunei

  -

  Rumah putih kenalkan perjanjian untuk pengecas EV

  NEW YORK, 15 FEB – Rangkaian pengecasan Tesla AS akan boleh digunakan bagi jenama kenderaan elektrik lain untuk pertama kali selepas rundingan Rumah Putih dengan Elon Musk, pentadbiran Biden mengumumkan hari ini.

  Tesla telah bersetuju untuk membuat sekurang-kurangnya 7,500 pengecas di seluruh negara dibuka kepada EV bukan Tesla menjelang akhir 2024, menurut lembaran fakta Rumah Putih yang membentangkan usaha terbaharunya untuk menambah 500,000 pengecas EV menjelang 2030.

  Rumah Putih sering mempunyai hubungan kurang mesra dengan Musk tetapi kakitangan pentadbiran Biden berkata kelmarin, bilionair itu bertindak balas apabila pegawai menghubungi pemain EV utama untuk melanjutkan rangkaian pengecasan.

  Kekurangan kapasiti pengecasan yang mencukupi telah dilihat sebagai halangan utama untuk peralihan EV di Amerika Syarikat, dengan kebimbangan pemandu terhadap kekurangan pengecas yang tersedia dipanggil ‘kebimbangan jarak’.

  Pada masa ini, pemilik Tesla boleh membeli penyesuai untuk mengecas di stesen EV bukan Tesla tetapi jenama lain tidak dapat melakukan perkara yang sama di rangkaian Tesla.

  Rangkaian Superchargers Tesla dilihat secara meluas sebagai permulaan yang lebih baik daripada yang dibina oleh syarikat lain.

  Perundangan bipartisan 2021 yang disokong oleh Biden termasuk pembiayaan AS$7.5 bilion untuk pengecas EV. Peralihan Tesla untuk membenarkan pengecasan jenama lain dengan penyesuai membolehkan syarikat Musk layak mendapat subsidi AS, kata pegawai pentadbiran Biden kelmarin.

  Kemas kini dasar pentadbiran Biden turut menyenaraikan komitmen caj daripada syarikat terkemuka lain, termasuk usaha sama antara Hertz dan BP dan inisiatif oleh General Motors, ChargePoint dan lain-lain. – AFP

  Lambang kenderaan elektrik Tesla dilekatkan pada kenderaan penumpang di Boston, 21 Februari 2021. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...