Saturday, May 25, 2024
29 C
Brunei

  -

  Rumah tamu jana pendapatan Masjid Ar-Rahman

  TUMPAT – Institusi masjid dalam era kontemporari bukan lagi sekadar berfungsi sebagai tempat ibadah, tetapi telah diperkasakan peranannya sebagai satu daya tarikan pelancongan yang mampu menjana pendapatan.

  Idea rumah tamu yang diwujudkan oleh Masjid Ar Rahman di Kubang Batang, Tumpat, Kelantan, ternyata langkah bijak yang diambil ahli jawatankuasanya apabila kini mampu menjadi antara sumber pendapatan masjid berkenaan.

  Imam Tua Masjid Ar Rahman Mat Husin Yusof berkata idea pembinaan rumah tamu itu dicetuskan hasil perbincangan ahli jawatankuasa masjid bersama seorang jurutera bersekali dengan pembinaan bangunan masjid pada 2017.

  “Kami mahu masjid yang dibina mesra jemaah dan ada kemudahan untuk musafir. Pada masa yang sama, kami mahu masjid ini mampu jana pendapatan. Dari situlah tercetusnya idea untuk bina rumah tamu ini,” katanya kepada Bernama baru-baru ini.

  Mat Husin berkata rumah tamu itu mula dibuka kepada orang ramai pada awal 2022 serentak dengan pembukaan Masjid Ar Rahman yang siap sepenuhnya pada tahun sama.

  Masjid Ar Rahman yang terletak di Kubang Batang dibina berinspirasikan daripada reka bentuk masjid Al-Nabawi itu kian menjadi tarikan pengunjung ketika tinjauan Bernama. Masjid yang berkeluasan 34,000 kaki persegi itu dibina dengan kos berjumlah RM20 juta hasil sumbangan orang ramai dan kerajaan persekutuan. – Gambar Bernama
  Suasana bilik yang ringkas dan luas untuk seisi keluarga beristirehat di Rumah Tamu Masjid Ar Rahman di Kubang Batang di sini. Idea rumah tamu yang diwujudkan ternyata langkah bijak yang diambil ahli jawatankuasanya apabila kini mampu menjadi antara sumber pendapatan masjid tersebut. – Gambar Bernama
  Ruang bilik rumah tamu yang mengadap Masjid Ar Rahman di Kubang Batang menjadi ruang kegemaran bagi pengunjung yang menginap di sini. Institusi masjid dalam era kontemporari bukan lagi sekadar berfungsi sebagai tempat ibadah tetapi telah diperkasakan peranannya sebagai satu daya tarikan pelancongan yang mampu menjana pendapatan. – Gambar Bernama

  Katanya, rumah tamu yang dilengkapi dengan penyaman udara, tandas, kemudahan pemanas air dan seterika itu, dibina di sebelah masjid yang bersambung dengan rumah ibadah itu bagi memudahkan penyewa untuk berjemaah.

  Terdapat tujuh bilik yang ditawarkan di rumah tamu Ar Rahman dengan harga RM120 bagi bilik yang mengandungi sebuah katil kelamin dan bujang manakala RM220 bagi bilik premium yang menyediakan dua katil kelamin dan sebuah katil bujang.

  “Setakat ini, tempahan dibuat di kaunter yang disediakan di bahagian bawah rumah tamu secara datang terus atau walk-in,” katanya, menambah setiap kemudahan disediakan sebaiknya untuk keselesaan tetamu.

  Bercerita lanjut, Mat Husin berkata bilik tamu itu mendapat sambutan yang sangat menggalakkan terutama pada cuti sekolah atau cuti umum dan kebanyakan pengunjung yang menginap di rumah tamu berkenaan adalah dari luar Kelantan dan juga pelancong dari Thailand.

  “Setakat ini, kita mampu menjana pendapatan ribuan ringgit sebulan dan digunakan sepenuhnya untuk perbelanjaan dan pengurusan masjid termasuk mengadakan kelas agama, kuliah, program masjid dan sumbangan kepada asnaf,” katanya.

  Beliau berkata pihak masjid mungkin akan mewujudkan beberapa lot kedai dan menyewa bangunan lain yang berdekatan untuk menjana lebih banyak pendapatan.

  Sementara itu, Jurutera dan Penyelia Pembinaan Masjid Ar Rahman Kamarulzaman Salleh berkata keunikan rekaan masjid berkenaan yang diinspirasikan daripada reka bentuk Masjid Al-Nabawi di Madinah menjadi nilai tambah kepada tarikan pengunjung ke situ.

  Katanya, masjid yang berkeluasan 34,000 kaki persegi itu dibina dengan kos berjumlah RM20 juta, direka khas menggunakan jubin berkualiti tinggi.

  Kamarulzaman berkata untuk seni bina dalaman, beliau menerapkan rekaan dan warna yang berbeza pada setiap bahagian dinding untuk mewujudkan elemen segar dan tidak membosankan selain perincian lampu dan kubah yang unik.

  “Kita mahu masjid ini bukan hanya memberi keselesaan tetapi turut memberi pengalaman yang berbeza kepada jemaah sekali gus menarik lebih ramai pengunjung mengimarahkan masjid.

  “Lokasi Masjid Ar Rahman yang strategik dengan gabungan warna biru dan hijau ini juga sudah boleh dilihat daripada jarak tiga kilometer lagi bagi menggamit pengunjung untuk singgah,” katanya.

  Menurut Kamarulzaman, ramai jemaah yang singgah menunaikan solat berkongsi keunikan masjid berkenaan menerusi media sosial menyebabkan masjid itu menerima lebih ramai pengunjung yang bertepatan dengan visi masjid iaitu bukan sahaja berperanan sebagai institusi ibadah, bahkan satu daripada tarikan pelancongan Islam. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Tentera Iran keluarkan laporan nahas helikopter Raisi dan delegasinya

  TEHRAN, 24 MEI - Staf Am Angkatan Bersenjata Iran telah mengeluarkan laporan pertama mengenai aspek dan sebab-sebab di sebalik kemalangan helikopter baru-baru ini yang...