Tuesday, February 27, 2024
35.1 C
Brunei

  -

  Rumah terbuka eratkan silaturahim masyarakat berlainan bangsa

  Oleh Nurdiyanah R. –

  TUTONG, 11 FEB – Meskipun berbeza bangsa namun semangat silaturahim dalam kehidupan masyarakat di negara ini semakin utuh lebih-lebih lagi dalam sama-sama memeriahkan lagi Sambutan Tahun Baharu Cina (TBC).

  Masyarakat di Daerah Tutong turut tidak ketinggalan dalam mengadakan kunjungan rumah terbuka di beberapa buah kediaman masyarakat Cina yang terletak di Kampung Sengkarai dan sekitarnya, hari ini.

  Turut serta dalam kunjungan berkenaan ialah ahli Majlis Mesyuarat Negara (MMN), Yang Berhormat Awang Abdul Aziz bin Haji Hamdan selaku Ketua Kampung Sengkarai.

  Berkongsi pandangannya kepada Media Permata, Yang Berhormat Awang Abdul Aziz mengungkapkan perasaan gembira dengan adanya jiwa kemasyarakatan yang begitu erat antara bangsa Cina dan Melayu di daerah tersebut.

  “Suasana rumah terbuka sebegini pastinya jelas membuktikan bahawa kita sebagai bangsa Melayu tidak salah mengadakan amalan berkunjung ke rumah-rumah sahabat handai mahu pun mereka yang mempunyai ikatan kekeluargaan walaupun berbeza agama. Jiwa bersulam kasih sayang sesama masyarakat inilah yang perlu kita semai dalam kehidupan sehari-hari bukan hanya di saat hari-hari keramaian. Saya begitu berharap detik-detik kemanisan amalan berkunjung ini turut akan kita rasai apabila berlangsungnya hari-hari keramaian bagi bangsa-bangsa yang lain dari tahun ke tahun.

  “Dengan adanya amalan sebegini, ia akan lebih menyatupadukan lagi masyarakat di negara ini dengan nilai-nilai keBruneian kita namun pastinya perlulah berlandaskan syariat-syariat Islam,” ujarnya lagi.

  Yang Berhormat Awang Abdul Aziz bersama beberapa masyarakat Melayu bergambar ramai semasa mengadakan kunjungan di salah sebuah rumah terbuka di Kampung Sengkarai, kelmarin. – GAMBAR OLEH NURDIYANAH R.
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Maryam Nawaz dilantik sebagai ketua menteri wanita pertama

  PAKISTAN, 26 FEB – Anak perempuan bekas Perdana Menteri, Nawaz Sharif, menguasai wilayah paling ramai penduduk di Pakistan hari ini, menjadikannya wanita pertama negara...