Tuesday, October 3, 2023
28.6 C
Brunei

  -

  Rumine menang She Loves Tech Brunei

  Oleh Syahmi Hassan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 15 SEPT – Syarikat teknologi tempatan, Rumine Corporation telah muncul sebagai pemenang Pusingan Brunei She Loves Tech dan akan menjadi syarikat permulaan Brunei pertama dalam Pertandingan Permulaan Global Pusingan Global She Loves Tech 2022, platform pemecut terbesar di dunia dan pertandingan syarikat permulaan untuk wanita dan teknologi.

  Pusingan Brunei yang pertama She Loves Tech menyaksikan lapan finalis menyertai bootcamp dan Pitch Day selama lima hari yang berlangsung minggu lepas di Brunei Innovation Lab, di Anggerek Desa. Pusingan global pertandingan itu akan berlangsung di Singapura akhir tahun ini. Pemenang pusingan Brunei, Rumine Corporation, ialah syarikat teknologi yang membolehkan mana-mana perniagaan atau industri mencipta Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR), Extended Reality (XR) dan Applied Games mereka sendiri.

  Peserta lain yang mengambil bahagian datang daripada pelbagai sektor termasuk platform insurans bersepadu AI kepada pusat kitar semula plastik komuniti. Pemula yang disenarai pendek di seluruh dunia, termasuk Rumine Corporation, nanti akan mengambil bahagian dalam Pusingan Akhir Global di mana mereka akan menyampaikan kepada pelabur secara langsung dan berpeluang memenangi sehingga AS$100,000 pelaburan dan hadiah wang tunai, serta peluang pelaburan bersama.

  Pengasas Bersama Rumine Corporation, Dayang Sarinah binti Ziziumiza berkata, “She Loves Tech di Brunei telah menjadi pengalaman yang menakjubkan. Kami berbesar hati kerana diberikan peluang untuk bertemu dan berhubung dengan pelbagai usahawan wanita yang kreatif dan cemerlang serta pakar industri dalam matlamat mereka untuk menjadikan masa depan yang lebih baik untuk Brunei, dan kami teruja untuk mewakili Brunei di pentas global!

  “Ini adalah tahun pertama Pertandingan Permulaan Global She Loves Tech telah berlangsung di Brunei, yang dimajukan oleh Pinnacle, perniagaan pembelajaran dan pembangunan Golden Equator, dengan sokongan ramai rakan kongsi tempatan. Rakan kongsi termasuk Brunei Innovation Lab; imagine Sdn Bhd; GDG Brunei Darussalam, Women Techmakers Brunei, dan Tyne Solutions.

  Para hakim untuk Pitch Day termasuk Naib Presiden Bersekutu dan Pengurus Besar, Brunei Innovation Lab, Freddie Ting; Pengurus Kanan Pembangunan Kapasiti Digital, Pihak Berkuasa Industri Teknologi Infokomunikasi Brunei Darussalam (AITI), Hajah Farihah binti Haji Mohd Said; dan Ketua Pembangunan Perniagaan dan Perkongsian untuk Perniagaan Perusahaan, imagine Sdn Bhd, Shenny Tang.

  Hajah Farihah mengongsikan, “Pertandingan dan bootcamp ini memberi pendedahan dan rangkaian baik kepada syarikat pemula Brunei dengan komuniti global. Saya gembira melihat platform untuk usahawan teknologi wanita dapat diterima dan berharap untuk melihat lebih ramai wanita diperkasakan dalam perniagaan teknologi dengan sokongan rakan sejawatan lelaki mereka.”

  “Finalis kami adalah bukti usahawan yang semakin berkembang, terutamanya usahawan wanita dan teknologi, di Brunei. Kami menantikan Rumine Corporation mewakili Brunei dan masyarakat tempatan di pentas dunia dalam Sidang Kemuncak Global She Loves Tech yang akan diadakan pada hujung tahun ini.”

  Finalis She Loves Tech Brunei Pitch Day bergambar ramai bersama hakim-hakim, Freddie Ting, Hajah Farihah dan Shenny Tang serta Eksekutif Pinnacle. – Gambar serahan Golden Equator
  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Angka kematian denggi melebihi 1,000 di Bangladesh

  DHAKA, 2 OKT - Lebih 1,000 orang di Bangladesh telah meninggal dunia akibat demam denggi sejak awal tahun ini, menurut angka rasmi, yang menunjukkan...