Rundingan damai selatan Thailand diteruskan minggu ini

PATTANI, 2 MAC – Rundingan damai selatan Thailand yang dijadualkan minggu ini di Kuala Lumpur akan diteruskan meskipun Malaysia dalam pembentukan kerajaan baharu.

Sumber Barisan Revolusi Nasional (BRN) memberitahu bahawa pertemuan kedua yang dijadualkan pada 4 Mac ini menyaksikan bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Rahim Mohd Noor bertindak sebagai fasilitator akan diadakan antara wakil kerajaan Thailand – ketua perunding, Jeneral Wanlop Rugsanaoh dan kumpulan BRN.

“Kini, semua sudah berada di Kuala Lumpur dan membuat persiapan untuk rundingan kali ini,” kata sumber BRN kepada Bernama ketika dihubungi.

Pada 20 Jan, satu mesyuarat rasmi diadakan antara BRN dan kerajaan Thailand, ia telah membawa harapan baharu untuk menamatkan keganasan di selatan Thailand. Delegasi BRN diketuai Anas Abdulrahman.

Kedua-dua pihak akhirnya mencapai kesepakatan bahawa rundingan adalah cara terbaik untuk menyelesaikan konflik bersenjata di wilayah majoriti Islam di Pattani, Yala, Narathiwat dan Songkhla di selatan Thailand.

Buat masa kini, rundingan itu membabitkan pasukannya dan BRN manakala Malaysia bertindak sebagai fasilitator. – Bernama