Tuesday, August 9, 2022
26.8 C
Brunei

Rundingan penting AS, Rusia tentang Ukraine

-

GENEVA, 10 JAN – Pegawai tertinggi Amerika Syarikat (AS) dan Rusia mengadakan rundingan penting hari ini mengenai ketegangan yang memuncak berhubung Ukraine dan tuntutan keselamatan dari Moscow, dengan sedikit harapan untuk mencapai kejayaan diplomatik di atas meja.

Rundingan kepentingan tertinggi itu muncul ketika tentera Rusia beramai-ramai di sempadan Ukraine serta kebimbangan terhadap pencerobohan dan Moscow menuntut konsesi luas daripada Washington dan rakan NATOnya.

Rundingan itu melancarkan diplomasi kepentingan tinggi antara Rusia dan Barat, selepas Moscow mengumpulkan puluhan ribu tentera di sempadan Ukraine, menarik Amerika Syarikat (AS) dan Eropah ke dalam Perang Dingin.

Timbalan setiausaha negara AS, Wendy Sherman dan timbalan menteri luar Rusia, Sergei Ryabkov membuka pertemuan mereka di misi AS di Geneva pada 8:55 pagi waktu tempatan, kata pegawai.

Konvoi kenderaan hitam dengan plat diplomatik Rusia telah tiba tidak lama sebelum itu dan dibawa melalui pintu besi besar di bawah bendera AS yang berkibar.

Kedua-dua diplomat itu telah pun bertemu secara tidak rasmi di bandar Switzerland kelmarin, dengan Ryabkov selepas itu memberitahu agensi berita Rusia bahawa pertemuan pertama adalah ‘sukar’.

Ryabkov dipetik oleh agensi berita negara RIA Novosti hari ini, menyatakan beliau bimbang Washington tidak mengambil serius permintaan Moscow untuk menamatkan perluasan NATO ke arah timur. – AFP

Presiden Vladimir Putin dan Presiden Joe Biden berjabat tangan semasa pertemuan mereka di ‘Villa la Grange’ di Geneva, Switzerland. – AP
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -