Rusia batal cuti berbayar, kes masih tinggi

MOSCOW, 8 NOV – Sebahagian besar kawasan Rusia hari ini menamatkan percutian berbayar selama seminggu bertujuan mengawal penularan koronavirus, meskipun negara mencatat ribuan kes baharu dan lebih 1,000 kematian sehari.

Presiden Vladimir Putin mengarahkan tempoh percutian berbayar dari 30 Oktober hingga 7 November dalam usaha untuk membendung jangkitan meningkat dan kematian yang diburukkan oleh kempen vaksinasi yang perlahan. Rantau individu mempunyai kuasa untuk melanjutkan tempoh itu tetapi hari ini, hanya lima yang telah berbuat demikian, termasuk rantau barat Bryansk dan rantau barat laut Novgorod.

Bagaimanapun, beberapa rantau memperkenalkan atau melanjutkan bukti vaksinasi yang membolehkan mereka mengunjungi restoran, kafe dan pusat membeli-belah. Di bandar Veliky Novgorod di mana pihak berkuasa melanjutkan penutupan, sesetengah pihak meluluskan langkah tersebut.

Moscow, pusat pandemik di Rusia, masih tidak mewajibkan bukti vaksinasi untuk kebanyakan aktiviti awam. – AFP

Penumpang berjalan di stesen metro Komsomolskaya di Moscow kelmarin. Rusia membatalkan percutian berbayar bertujuan mengekang penularan koronavirus meskipun mencatat ribuan kes baharu. – AFP