Thursday, February 22, 2024
29 C
Brunei

  -

  Rusia berjaya pintas serangan Ukraine

  KYIV, UKRAINE, 5 JUN – Pegawai Rusia berkata, tentera mereka menggagalkan serangan besar Ukraine di dua wilayah Ukraine yang dirampas secara haram oleh Moscow. Tentera Ukraine berkata laporan Rusia adalah sebahagian daripada kempen maklumat yang salah ketika Kyiv bersiap sedia untuk serangan balas yang dijangkakan.

  Kementerian Pertahanan Rusia berkata, dalam video yang jarang dikeluarkan awal pagi tadi bahawa tenteranya memintas serangan ‘skala besar’ semalam di lima kawasan di wilayah Donetsk timur Ukraine, satu daripada empat wilayah yang didakwa Presiden Vladimir Putin sebagai wilayah Rusia pada musim luruh lalu tetapi hanya sebahagiannya dikawal oleh Moscow.

  “Matlamat musuh adalah untuk menembusi pertahanan kami dalam sektor yang paling terdedah, pada pendapat mereka, di barisan hadapan,” kata jurucakap Kementerian Pertahanan, Igor Konashenkov. “Musuh tidak mencapai matlamatnya. Ia tidak berjaya,” tambahnya.

  Konashenkov berkata, 250 anggota Ukraine terbunuh, dan 16 kereta kebal Ukraine, tiga kenderaan tempur infantri dan 21 kenderaan tempur berperisai telah musnah.

  Vladimir Rogov, seorang pegawai yang ditempatkan di Moscow di wilayah Zaporizhzhia tenggara Ukraine berkata semalam bahawa tentera Kyiv juga cuba untuk menembusi pertahanan Rusia di sana tetapi telah dihalang selepas mara 400 meter (kurang daripada suku batu) ke wilayah yang diduduki Rusia.

  Peperangan hebat disambung semula awal pagi tadi, kata Rogov, sambil menambah bahawa “musuh melancarkan serangan dengan kekuatan pasukan yang lebih besar berbanding semalam.” Percubaan baharu untuk menembusi barisan hadapan adalah “lebih berskala besar dan teratur,” katanya sambil menambah: “Pertempuran sedang berlangsung.”

  Pegawai Ukraine tidak mengesahkan serangan itu. Pusat Komunikasi Strategik Angkatan Tentera Ukraine berkata di Telegram bahawa tentera Rusia “meningkatkan maklumat dan operasi psikologi mereka.” – AP

  Roket Rusia dilancarkan ke atas Ukraine dari wilayah Belgorod Rusia, dilihat dari Kharkiv, Ukraine, pada 4 Jun. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  China kutuk lawatan delegasi AS ke Taiwan sebagai ‘campur tangan’

  BEIJING, 22 FEB - China pada hari ini mengecam lawatan delegasi Amerika Syarikat (AS) ke Taiwan sebagai ‘campur tangan’, selepas pengerusi jawatankuasa Dewan Perwakilan...