Rusia catat kes kematian tinggi setiap hari

MOSCOW, 14 OKT – Rusia hari ini melaporkan pandemik COVID-19 tertinggi untuk kes jangkitan dan kematian baharu selama 24 jam, dengan program vaksinasi negara itu berlangsung dengan perlahan akibat beberapa sekatan.

Pegawai kesihatan mencatatkan 31,299 kes jangkitan baharu dan 986 kes kematian dari COVID-19 selama 24 jam, menjadikan jumlah kematian Rusia menjadi 220,315 – jumlah tertinggi di Eropah.

Penularan yang melonjak terjadi hanya dengan sebanyak 31 peratus orang Rusia yang sepenuhnya diinokulasi, menurut laman sesawang, Gogov, yang mencatat data COVID-19 dari wilayah tersebut.

Kekurangan dalam sekatan yang ketat telah membenarkan penularan penyakit tersebut, walaupun beberapa wilayah telah diperkenalkan semula kod QR untuk akses ke tempat awam.

Menteri kesihatan, Mikhail Murashko pada hari ini menyalahkan penyebaran tersebut atas ‘tingkah laku’ penduduk Rusia dan meminta mereka untuk mendapatkan vaksin.

“Jika kami tidak memperkenalkan langkah-langkah pembatasan umum sekarang, kami berisiko menghadap kenaikan kes yang terus berlanjutan,” katanya seperti yang dipetik oleh agensi berita negeri, TASS.

Walaupun beberapa suntikan vaksin yang dibuat oleh Rusia sudah tersedia selama berbulan-bulan, namun pihak berkuasa bersusah payah untuk memberikan vaksin kepada penduduk yang ragu-ragu terhadapnya.

Tinjauan bebas menunjukkan bahawa lebih daripada separuh penduduk Rusia tidak merancang untuk mendapatkan vaksin.

Agensi Statistik Rosstat mengatakan minggu lalu bahawa pada akhir bulan Ogos, lebih daripada 400,000 penduduk Rusia telah terkorban disebabkan oleh COVID-19. – AFP