Rusia: Keselamatan kru diberi keutamaan

MOSCOW, 16 NOV – Agensi Angkasa Rusia hari ini berkata ‘keutamaannya’ adalah keselamatan kru Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS), selepas Amerika Syarikat (AS) menuduh Moscow meletakkan angkasawan dalam bahaya dengan pelancaran peluru berpandu.

Washington kelmarin mengutuk Rusia kerana menjalankan ujian peluru berpandu ‘yang berbahaya dan tidak bertanggungjawab’ dan meletupkan salah sebuah satelit milik mereka, menyebabkan serpihan yang memaksa kru ISS untuk mengambil tindakan mengelak terkena serpihan.

“Keutamaan kami sentiasa memastikan keselamatan kru tidak kira apa pun,” kata Roscomos dalam kenyataan pertama selepas tuduhan AS.

Agensi angkasa itu menambah “sistem amaran beroperasi bagi situasi berbahaya” dan terus “memantau keadaan bagi mengelak dan membalas segala kemungkinan ancaman untuk keselamatan ISS dan krunya.”

Pegawai AS berkata mereka tidak dimaklumkan terlebih dahulu mengenai ujian, yang mengakibatkan 1,500 serpihan pecahan.

NASA berkata kru dari luar penempatan orbit – ketika ini mempunyai empat warga AS, seorang warga Jerman dan dua warga Rusia – dikejutkan dan terpaksa mencari perlindungan di dalam kapal mereka.

Menurut syarikat penganalisis industri angkasa, Seradata, sasaran peluru berpandu adalah Cosmos 1408, satelit perisikan isyarat Soviet yang dimatikan sejak beberapa dekad.

Langkah tersebut mencetuskan kebimbangan mengenai perebutan ruang angkasa yang semakin berkembang, merangkumi segalanya daripada pembangunan kemampuan satelit untuk bersaing dengan yang lain sehingga membangunkan senjata lesar. – AFP

Gambar bertarikh 24 April 2021 menunjukkan kapsul SpaceX Crew Dragon menghampiri ISS untuk berlabuh. – AP