Sunday, September 24, 2023
22.3 C
Brunei

  -

  Rusia pindah 300 kanak-kanak ke sempadan

  MOSCOW, 31 MEI – Rusia akan memindahkan ratusan kanak-kanak dari kampung di sempadannya dengan Ukraine memandangkan ‘keadaan yang lebih teruk’ di wilayah barat Belgorod, yang dibedil dengan kuat selama beberapa hari, kata pihak berkuasa hari ini.

  Belgorod menyaksikan serangan hampir setiap hari di kawasan berhampiran sempadan dan minggu lepas menjadi tempat kejadian pencerobohan bersenjata dramatik dari Ukraine.

  “Keadaan di (kampung sempadan) Shebekino semakin teruk,” kata gabenor wilayah, Vyacheslav Gladkov di Telegram.

  “Kami mula hari ini untuk memindahkan kanak-kanak dari daerah Shebekino dan Graivoron,” kata Gladkov, merujuk kepada kawasan sempadan yang paling terjejas.

  “Hari ini, 300 kanak-kanak pertama akan dibawa ke Voronezh,” tambahnya merujuk kepada sebuah bandar sekitar 250 kilometer (155 batu) lebih jauh ke Rusia.

  Gladkov berkata, Shebekino dibedil semalaman sekali lagi, menyebabkan ‘banyak kerosakan,’ sehari selepas seorang terbunuh akibat tembakan.

  Beliau berkata, serangan roket melanda kampung itu pada 3:15 pagi waktu tempatan dan mencederakan empat orang.

  Di samping itu, hari ini, pihak berkuasa di wilayah selatan Krasnodar berkata, sebuah dron telah menyerang kilang penapisan minyak Ilsky, tanpa menyebabkan kerosakan atau kemalangan jiwa. – AFP

  Gambar fail bertarikh 23 Mei 2023 diambil daripada video yang dikeluarkan oleh Perkhidmatan Akhbar Kementerian Pertahanan Rusia, menunjukkan kenderaan tentera berperisai yang rosak selepas bertempur di wilayah Belgorod barat Rusia. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...