Tuesday, August 9, 2022
24.4 C
Brunei

Rusia tutup misi di NATO

-

MOSCOW, 18 OKT – Rusia berkata hari ini ia telah menggantung sementara misinya ke NATO dan menutup pejabat perikatan di Moscow, ketika hubungan dengan blok tentera Barat bertambah buruk.

Menteri Luar Negeri, Sergei Lavrov mengumumkan langkah itu selepas NATO memecat beberapa anggota delegasi Moscow bagi perikatan itu kerana dituduh mengintip.

“Susulan langkah tertentu diambil oleh NATO, syarikat kerja am asas tidak lagi wujud,” kata Lavrov kepada wartawan di Moscow.

Menurutnya, Moscow menangguhkan kerja bagi misi rasminya bagi NATO di Brussels, termasuk perwakilan tenteranya bermula sekitar 1 November.

Rusia juga menutup misi perhubungan perikatan itu di kedutaan Belgium di Moscow, yang ditubuhkan pada 2002, dan pejabat maklumat NATO yang ditubuhkan pada 2001 untuk meningkatkan pemahaman antara NATO dan Rusia.

“NATO sudah pun mengurangkan hubungannya dengan misi kami,” kata Lavrov, berkata perikatan itu ‘tidak berminat dalam dialog begitu juga kerja’.

“Kami tidak melihat sebarang alasan untuk mendakwa bahawa sebarang kemungkinan perubahan pada masa depan,” katanya.

Lavrov berkata mengenai hal ehwal penting, NATO boleh berurusan menerusi duta Rusia di Belgium. – AFP

Sebuah kereta dengan nombor plat lesen diplomatik memasuki perkarangan sebuah bangunan yang menempatkan pejabat maklumat NATO di Moscow pada 18 Oktober. – AFP
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -