Sunday, April 21, 2024
24.3 C
Brunei

  -

  Rusuhan di lapangan terbang Rusia kerana ketibaan pesawat Israel

  MOSCOW, 30 OKT – Beratus-ratus orang menyerbu masuk ke lapangan terbang utama di wilayah Dagestan Rusia dan ke medan pendaratan kelmarin, melaungkan slogan antisemitik dan mencari penumpang yang tiba dalam penerbangan dari Tel Aviv, Israel, lapor agensi berita Rusia dan media sosial.

  Laporan berita Rusia berkata orang ramai mengerumuni pesawat itu, milik syarikat penerbangan Rusia Red Wings.

  Pihak berkuasa menutup lapangan terbang di Makhachkala, ibu kota wilayah yang didominasi penduduk Islam, dan polis berkumpul di kemudahan itu.

  Kementerian Kesihatan Dagestan berkata lebih 20 orang cedera, dengan dua dalam keadaan kritikal. Ia berkata yang cedera termasuk pegawai polis dan orang awam.

  Video di media sosial menunjukkan sebahagian daripada orang ramai mengibarkan bendera Palestin dan yang lain cuba menterbalikkan kereta polis. Slogan antisemitik boleh didengari dijeritkan dan beberapa orang ramai memeriksa pasport penumpang yang tiba, nampaknya dalam usaha untuk mengenal pasti mereka adalah warga Israel.

  Dalam satu kenyataan semalam, pejabat Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berkata Israel “mengharapkan pihak berkuasa penguatkuasaan undang-undang Rusia untuk melindungi keselamatan semua rakyat Israel dan Yahudi di mana sahaja mereka berada dan bertindak tegas terhadap perusuh dan terhadap hasutan liar yang ditujukan terhadap orang Yahudi dan orang Israel.”

  Pejabat Netanyahu menambah bahawa duta Israel ke Rusia sedang bekerjasama dengan Rusia untuk menjaga keselamatan warga Israel dan Yahudi.

  Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri untuk Daerah Persekutuan Kaukasia Utara Rusia, di mana Dagestan terletak, berkata bahawa rakaman CCTV akan digunakan untuk mengenal pasti identiti mereka yang menyerbu lapangan terbang dan mereka yang terlibat akan dibawa ke muka pengadilan.

  Sambil menyuarakan sokongan kepada rakyat Palestin di Gaza, kerajaan Dagestani serantau merayu kepada rakyat supaya bertenang dan tidak mengambil bahagian dalam protes sedemikian. – AP

  Orang ramai berjalan sambil menjerit slogan antisemitik di lapangan terbang lapangan terbang di Makhachkala, Rusia, semalam. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...