Monday, May 20, 2024
23.9 C
Brunei

  -

  Ruud juara Terbuka Barcelona

  BARCELONA, 22 APRIL – Pemain nombor enam dunia, Casper Ruud menewaskan Stefanos Tsitsipas 7-5, 6-3 untuk memenangi Terbuka Barcelona kelmarin, gelaran terbesar dalam kerjayanya.

  Pemain Norway itu membalas dendam selepas tewas kepada pemain nombor tujuh dunia dari Greece itu dalam perlawanan akhir Masters Monte Carlo pada hujung minggu.

  Ruud, naib juara Grand Slam tiga kali telah memenangi 10 kejuaraan pada tahap 250 dengan acara gelanggang tanah liat peringkat 500 di Barcelona kemenangan ke-11 dalam kariernya.

  “Bagi saya ia amat bermakna, ini merupakan gelaran terbesar saya yang pernah saya menangi dalam karier saya, ia sesuatu yang sudah lama saya kejar,” kata Ruud kepada Teledeporte.

  “Saya tidak pernah menang dalam acara 500 atau 1000 sebelum ini, saya pernah ke beberapa perlawanan akhir tetapi selalu tewas.

  Casper Ruud memegang trofi selepas menewaskan Stefanos Tsitsipas semasa perlawanan akhir kejohanan tenis Terbuka Barcelona di Barcelona, Sepanyol pada 21 April. – AP

  “Saya tidak memulakan perlawanan dengan baik tetapi nasib baik saya berjaya bangkit dan bermain dengan sangat baik pada penghujung set pertama dan kedua.”

  Pemain berusia 25 tahun itu mendahului jelajah dengan 29 kemenangan tahun ini tetapi telah tewas dalam tiga pusingan akhir sebelum menamatkan gelaran pertamanya pada 2024 apabila Tsitsipas, yang tidak mempunyai semangat seperti biasa, pergi jauh.

  “Enam, tujuh bulan lalu saya mengambil beberapa langkah ke arah yang betul dalam permainan saya dan saya gembira ia membuahkan hasil,” tambah Ruud.

  Ruud mengakui kekalahan dalam perlawanan pembukaan, yang Tsitsipas kukuhkan untuk 2-0, memberikan peluang mengulangi kejatuhan dalam set pertamanya di final Monte Carlo.

  Bagaimanapun Ruud tetap tenang dan menyamakan kedudukan semula dalam perlawanan keenam dengan pukulan yang tidak dapat dikawal oleh pemain Greece itu. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...