Sabalenka rangkul gelaran ketiga berturut-turut

ABU DHABI, 13 JAN – Aryna Sabalenka (gambar bawah) menuju ke Terbuka Australia bulan depan dengan penuh keyakinan setelah dia meraih gelaran ketiga berturut-turut selepas berjaya mengalahkan Veronika Kudermetova 6-2, 6-2 di final Abu Dhabi hari ini sekali gus melanjutkan rekod kemenangannya berturut-turut kepada 15 perlawanan.

Pemain berusia 22 tahun dari Belarus itu adalah pemain yang semakin meningkat naik ketika dalam jelajah WTA dan akan berusaha untuk melakar kejayaan lagi dari beberapa kejohanan besar.

Sabalenka menambah trofi perseorangan yang kesembilan dalam koleksinya dan akan naik ke tangga ketujuh di dunia apabila ranking baharu akan dikeluarkan minggu depan.

“Saya datang ke sini untuk bermain beberapa perlawanan setelah hanya satu bulan membuat persiapan. Saya bermain enam perlawanan dan ia sangat penting dan saya sangat gembira dapat bermain selama ini dan memenangi gelaran ini,” kata Sabalenka kepada wartawan di Abu Dhabi.

“Saya akan pergi ke Australia, saya yakin dengan satu perkara sahaja, bahawa saya akan melakukan apa sahaja untuk memenangi perlawanan dan itulah satu-satunya keyakinan yang saya ada sekarang.”

Sabalenka, yang mengakhiri musim 2020nya dengan merangkul gelaran berturut-turut di Ostrava dan Linz, juga mengungguli 11 kemenangan berturut-turut di Timur Tengah, setelah berjaya di Doha dalam jelajah terakhirnya ke rantau itu 11 bulan yang lalu.

Dia kini mempunyai hampir tiga minggu sebelum bermulanya Terbuka Australia yang bermula pada 8 Februari, di mana dia akan dianggap sebagai salah seorang pesaing utama.

Sabalenka telah mengatur agar basikal latihan dipasang di bilik hotelnya di Melbourne supaya dia masih dapat bersenam selama dua minggu kuarantin. Dalam tempoh 14 hari itu, pemain hanya boleh meninggalkan bilik mereka selama lima jam sehari untuk berlatih. – AFP