Wednesday, June 26, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Saham Asia bercampur-campur setelah pasaran AS cuti

  TOKYO, 28 MEI – Saham bercampur-campur di Asia pada hari ini selepas pasaran Amerika Syarikat (AS) ditutup untuk cuti Hari Peringatan. Harga minyak dan niaga hadapan AS lebih tinggi.

  Pasaran China meningkat selepas pemimpin kanan Parti Komunis yang memerintah bertemu dan mengesahkan keazaman Beijing untuk membendung risiko kewangan. Penanda aras Hong Kong disokong oleh keuntungan bagi saham teknologi.

  Pada kelmarin, saham Eropah mencatatkan keuntungan sederhana apabila pasaran meningkat dengan lantunan semula di Wall Street pada hari Jumaat berikutan hari terburuk sejak April.

  Awal hari ini, Nikkei 225 Tokyo jatuh 0.3 peratus kepada 38,795.07 dan Kospi di Seoul meningkat 0.1 peratus kepada 2,726.82.

  S&P/ASX 200 Australia susut 0.2 peratus kepada 7,776.80.

  Indeks Komposit Shanghai mengenepi 0.1 peratus lebih tinggi kepada 3,126.76. Hang Seng Hong Kong menambah 0.8 peratus kepada 18,982.31.

  Kerajaan China baru-baru ini melonggarkan kadar faedah dan keperluan bayaran pendahuluan untuk pinjaman perumahan sebagai sebahagian daripada usahanya untuk memulihkan sektor hartanah selepas tindakan keras terhadap peminjaman yang berlebihan menyebabkan kemungkiran dalam kalangan banyak pemaju.

  Industri perumahan memainkan peranan yang besar dalam memacu ekonomi dan masalahnya telah menjejaskan pertumbuhan. – AP

  Seseorang menunggang basikal di hadapan papan saham elektronik yang menunjukkan indeks Nikkei Jepun di firma sekuriti pada hari ini, di Tokyo. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Serangan pisau di perhentian bas sekolah di China cederakan 3

  BEIJING, 25 JUN - Seorang lelaki ditahan selepas serangan pisau yang mencederakan tiga orang di bandar Suzhou di China, termasuk seorang ibu dan anak...