Wednesday, July 24, 2024
24.2 C
Brunei

  -

  Saham Asia bercampur-campur, Wall Street hampiri lebih banyak rekod

  HONG KONG, 19 JUN – Saham Asia bercampur-campur pada hari ini selepas penanda aras Amerika Syarikat (AS) mencatatkan lebih banyak rekod berikutan tanda-tanda terkini bahawa ekonomi AS mungkin perlahan tanpa jatuh ke dalam kemelesetan.

  Niaga hadapan AS bercampur-campur dan harga minyak sedikit berubah.

  Indeks Nikkei 225 Tokyo naik 0.2 peratus kepada 38,575.54 apabila data perdagangan Jepun untuk Mei menunjukkan eksport meningkat 13.5 peratus manakala import meningkat 9.5 peratus daripada tahun sebelumnya, ditolak lebih tinggi oleh kenaikan harga dan nilai yen yang lebih lemah berbanding dolar AS.

  Minit daripada mesyuarat dasar terbaru Bank of Japan (BoJ) mendedahkan perdebatan dalam kalangan pembuat keputusannya sama ada kelemahan yen boleh mendorong inflasi lebih tinggi. Gabenor Kazuo Ueda telah membayangkan untuk menaikkan kadar faedah penanda aras dalam beberapa bulan akan datang, bergantung pada data ekonomi pada masa itu.

  “Pergerakan dalam Nikkei telah mencerminkan banyak keraguan, dengan indeks didagangkan dalam fasa penyatuan yang luas setakat ini,” kata IG Asia dalam ulasan.

  Hang Seng di Hong Kong menambah 2 peratus kepada 18,264.51 manakala indeks Komposit Shanghai turun 0.3 peratus kepada 3,020.03 selepas ketua pemerhati sekuriti China berkata pada forum kewangan di Shanghai bahawa agensi itu akan meningkatkan pengawasan semua aktiviti kewangan untuk mengelakkan potensi risiko.

  Di Sydney, S&P/ASX 200 mengenepi 0.2 peratus lebih rendah kepada 7,764.30. Kospi Korea Selatan melonjak 1 peratus kepada 2,792.14.

  Di tempat lain, Taiex Taiwan memperoleh 1.8 peratus, manakala SET Bangkok jatuh 0.1 peratus.

  Pada hari Selasa, S&P 500 menambah 0.3 peratus kepada 5,487.03, menetapkan paras tertinggi sepanjang masa untuk kali ke-31 tahun ini. Komposit Nasdaq naik kurang daripada 0.1 peratus kepada 17,862.23. Dow Jones Industrial Average menokok 0.2 peratus kepada 38,834.86.

  Nvidia memperoleh 3.5 peratus dan bertindak sebagai kuasa terkuat yang mendorong S&P 500 ke atas. Ia menaikkan jumlah nilai pasarannya lebih jauh melebihi AS$3 trilion, sekali lagi. – AP

  Peniaga mata wang melalui skrin yang menunjukkan KOSPI (kiri), dan kadar pertukaran asing antara dolar AS dan won Korea Selatan di bilik urusan pertukaran asing ibu pejabat KEB Hana Bank di Seoul, Korea Selatan, pada hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Taiwan keluarkan amaran darat, laut untuk Taufan Gaemi

  TAIPEI, 23 JULAI - Agensi meteorologi Taiwan telah mengeluarkan amaran laut dan darat untuk Taufan Gaemi, yang dijangka mendarat di Daerah Yilan antara lewat...