Wednesday, July 17, 2024
24.3 C
Brunei

  -

  Saham Asia kebanyakannya untung setelah Wall Street meningkat

  BANGKOK, 18 JUN – Saham kebanyakannya lebih tinggi di Asia pada hari ini selepas saham Amerika Syarikat (AS) meningkat kepada lebih banyak rekod, dengan keuntungan bagi syarikat teknologi mendorong penanda aras lebih tinggi.

  Niaga hadapan AS tidak berubah dan harga minyak merosot.

  Minggu ini mempunyai beberapa laporan ekonomi peringkat teratas selain daripada kemas kini pada hari ini tentang jumlah perbelanjaan pembeli Amerika di peruncit AS dan tinjauan awal pada hari Jumaat tentang keadaan aktiviti perniagaan AS. Pasaran AS akan ditutup hari Rabu untuk cuti Juneteenth.

  Indeks Nikkei 225 Tokyo naik 0.9 peratus kepada 38,441.90. Toyota Motor Corp., sebuah pasaran wajaran tinggi, memperoleh 0.6 peratus selepas pemegang sahamnya menolak cadangan untuk memaksa Akio Toyoda, cucu pengasas pembuat kereta itu, meninggalkan jawatannya sebagai pengerusi lembaga.

  Hang Seng Hong Kong susut 0.2 peratus kepada 17,903.06 dan indeks Komposit Shanghai naik 0.4 peratus kepada 3,026.61.

  Di Korea Selatan, Kospi meningkat 0.8 peratus kepada 2,766.22.

  Di Sydney, S&P/ASX 200 melonjak 1 peratus kepada 7,776.20 selepas Reserve Bank of Australia mengekalkan kadar faedah utamanya tidak berubah.

  “Sementara Bank pada mesyuarat Mei menyatakan bahawa inflasi telah jatuh secara beransur-ansur daripada jangkaan, ia hari ini menyifatkan ia sebagai ‘berterusan’, menekankan bahawa inflasi utama serta inflasi tidak termasuk item yang tidak menentu dan perjalanan tidak lagi jatuh antara April dan Disember, ” Ekonomi Modal berkata dalam ulasan.

  Diakui, Bank menyatakan bahawa ‘momentum dalam aktiviti ekonomi adalah lemah,’ dengan kenyataan itu memetik pertumbuhan KDNK yang perlahan, peningkatan dalam kadar pengangguran dan pertumbuhan gaji yang lebih perlahan daripada jangkaan,” katanya.

  Sensex India meningkat 0.4 peratus kepada 77,291.77.

  Pada kelmarin, saham AS meningkat kepada rekod kerana keuntungan bagi syarikat teknologi terus mendorong pasaran lebih tinggi.

  S&P 500 meningkat 0.8 peratus, mengatasi paras tertinggi sepanjang masa yang ditetapkan pada hari Khamis. Ia ditutup pada 5,473.23. Dow naik 0.5 peratus kepada 38,778.10, dan komposit Nasdaq melonjak 1 peratus kepada 17,857.02. – AP

  Orang ramai berjalan dalam hujan di hadapan papan saham elektronik yang menunjukkan indeks Nikkei 225 Jepun di firma sekuriti pada hari ini, di Tokyo. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...