Friday, June 21, 2024
24.9 C
Brunei

  -

  Saham Asia meningkat selepas Wall Street menutup minggu kemenangan lagi

  HONG KONG, 20 MEI – Saham Asia meningkat pada hari ini selepas indeks saham Amerika Syarikat (AS) melayang di sekitar rekod mereka pada hari Jumaat dengan Dow Jones Industrial Average ditutup melebihi 40,000 buat kali pertama.

  Niaga hadapan AS meningkat, dan harga minyak meningkat apabila pelabur memberi tumpuan kepada Timur Tengah, di mana sebuah helikopter yang membawa Presiden Iran Ebrahim Raisi dan pegawai lain terhempas di kawasan pergunungan barat laut Iran, kelmarin.

  Pasaran China melanjutkan keuntungan minggu lalu selepas bank pusat mengumumkan sokongan baharu untuk industri hartanah, termasuk mengurangkan bayaran pendahuluan yang diperlukan untuk pinjaman perumahan, mengurangkan kadar faedah gadai janji untuk pembelian rumah pertama dan kedua serta menghapuskan tingkat kadar gadai janji.

  Hang Seng di Hong Kong menambah 0.5 peratus kepada 19,648.19, dengan indeks hartanahnya meningkat 0.6 peratus menjelang tengah hari. Indeks Komposit Shanghai meningkat 0.3 peratus kepada 3,162.08.

  Pada hari ini, bank pusat China mengekalkan kadar utama pinjaman (LPR) satu dan lima tahun tidak berubah pada 3.45 peratus dan 3.95 peratus, sejajar dengan jangkaan.

  LPR setahun berfungsi sebagai penanda aras bagi kebanyakan pinjaman baharu dan tertunggak di China, manakala kadar lima tahun mempengaruhi harga gadai janji hartanah.

  Di Tokyo, indeks Nikkei 225 melonjak 1.4 peratus kepada 39,346.92. S&P/ASX 200 Australia meningkat 0.6 peratus kepada 7,862.70. Kospi di Korea meningkat 0.6 peratus kepada 2,741.55.

  Di tempat lain, Taiex Taiwan mengenepi 0.1 peratus lebih tinggi selepas Lai Ching-te dilantik sebagai presiden baharu Taiwan. Lai dijangka menegakkan dasar kemerdekaan de facto pulau itu daripada China dan berusaha untuk memperkukuh pertahanannya terhadap Beijing, yang mendakwa pulau itu sebagai wilayah China.

  Di Bangkok, SET naik 0.3 peratus. – AP

  Seorang peniaga mata wang berjalan di tepi skrin yang menunjukkan kadar pertukaran asing antara dolar AS dan won Korea Selatan di bilik urusan pertukaran asing di Seoul, Korea Selatan, pada hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Modi ketuai sambutan hari yoga India

  INDIA, 21 JUN – Sambil meregang, melengkungkan punggung dan melutut di atas tikar, Perdana Menteri nasionalis Hindu India, Narendra Modi, mengetuai ratusan orang melakukan...