Friday, December 8, 2023
24.5 C
Brunei

  -

  Saham Hong Kong melonjak 6%

  TOKYO, 5 OKT – Penanda aras saham Hong Kong melonjak lebih daripada 6 peratus hari ini apabila saham Asia menjejaki keuntungan di Wall Street.

  Penanda aras saham New Zealand meningkat sebanyak 0.8 peratus selepas bank pusatnya menaikkan kadar faedah penanda arasnya kepada 3.5 peratus, berkata inflasi kekal terlalu tinggi dan kekurangan buruh. Kenaikan kadar separuh mata adalah yang kelima berturut-turut dibuat oleh Reserve Bank of New Zealand sejak Februari.

  Statistik New Zealand berkata inflasi berjalan pada 7.3 peratus dan pengangguran pada 3.3 peratus. Kenaikan kadar itu berlaku pada hari yang sama kerajaan mengumumkan kewangannya berada dalam keadaan yang lebih baik daripada ramalan.

  Hang Seng di Hong Kong meningkat 6 peratus kepada 18,108.69, mengejar keuntungan di tempat lain apabila pasaran dibuka semula selepas cuti hari Selasa. Pasaran di tanah besar China kekal ditutup untuk bercuti.

  Penanda aras Jepun Nikkei 225 menokok 0.5 peratus kepada 27,138.99. S&P/ASX 200 Australia meningkat 1.7 peratus kepada 6,815.70. Saham di Australia mendapat rangsangan selepas Reserve Bank of Australia mengarahkan kenaikan kadar faedah 25 mata asas yang lebih kecil daripada jangkaan pada Selasa. Manakala Kospi Korea Selatan naik 0.4 peratus kepada 2,217.88. Penganalisis berkata data terkini mengenai inflasi Korea Selatan mungkin mendorong Bank of Korea untuk menaikkan kadar faedah pada mesyuarat yang ditetapkan untuk minggu depan, tetapi kenaikan itu dijangka perlahan dalam kadar apabila inflasi dikawal.

  Di Wall Street, Purata Perindustrian Dow Jones meningkat lebih 2.8 peratus kepada 30,316.32. S&P 500 mempunyai hari terbaiknya sejak Mei 2020 pada hari Selasa apabila pasaran memulihkan lebih banyak kedudukan yang hilang sejak beberapa minggu lalu. Ia melonjak 3.1 peratus kepada 3,790.93. – AP

  Gambar fail menunjukkan seseorang berdiri di hadapan papan saham elektronik yang menunjukkan indeks Nikkei 225 Jepun di Tokyo, 5 Oktober 2022. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Undang-undang pilihan raya Hong Kong baharu tipiskan kumpulan calon

  HONG KONG, 8 DIS - Salah seorang ahli majlis pro-demokrasi Hong Kong yang paling lama berkhidmat menganjurkan parti perpisahan dengan penduduknya pada akhir Disember....

  5 maut dalam kebakaran