Saham JD.com meningkat enam peratus

HONG KONG, 18 JUN – Saham syarikat gergasi e-dagang China JD.com meningkat hampir enam peratus apabila disenaraikan dalam bursa saham Hong Kong hari ini, selepas mengumpul hampir AS$4 bilion dalam tawaran awam yang merupakan yang kedua terbesar di dunia pada tahun ini.

Penyenaraian baharu itu diadakan tatkala syarikat China – terutamanya dalam sektor teknologi – mengelakkan diri dari Wall Street disebabkan perbalahan meningkat antara Washington dan Beijing.

JD, yang disenarai di Nasdaq di New York pada 2014, dibuka pada HK$239 dalam perniagaan pagi di Hong Kong, berbanding dengan harga tawaran sebanyak HK$226. Ia mengakhiri perniagaan pada HK$234.00.

Pada awal bulan ini, rakan firma teknologi China NetEase mengumpul AS$2.7 bilion dalam IPO dan juga melihat pemerolehan enam peratus pada hari pertama perniagaannya.

Syarikat China itu berhasrat mengumpul modal lebih dekat dengan tanah air berdasarkan kemelut perdagangan dan diplomatik yang meningkat di antara Amerika Syarikat (AS) dan China.

“Kami datang ke Hong Kong bukan disebabkan kami mahu berkongsi janji dan kemajuan kami dengan lebih ramai pelanggan, tetapi disebabkan kami mempunyai keyakinan dalam China dan masa depan ekonomi China,” kata Ketua Pegawai Eksekutif JD Xu Lei pada majlis pembukaan.

IPO JD.com adalah yang kedua terbesar pada tahun ini selepas firma Beijing-Shanghai High Speed Railway mengumpul AS$4.3 bilion pada Januari, menurut Bloomberg News.

Penyenaraian akan membantu syarikat bersaing dengan lebih baik dengan pesaing e-dagang termasuk Amazon dan syarikat China Alibaba, yang mengumpul AS$12.9 bilion dalam IPO kedua Hong Kong pada tahun lalu. – AFP

Xu Lei (dua, kiri) memukul gong untuk menandakan penyenaraian JD.com di Bursa Saham Hong Kong di ibu pejabat JD.com di Beijing kelmarin. – AP