Wednesday, December 7, 2022
31.3 C
Brunei

-

Saham Tokyo dibuka lebih tinggi walaupun Wall Street mengalami kerugian

TOKYO, 6 OKT – Saham Tokyo dibuka lebih tinggi hari ini, bertentangan daripada ramalannya selepas Wall Street kehilangan momentum akibat pengambilan untung ketika ekonomi global melemah.

Penanda aras indeks Nikkei 225 menambah sebanyak 0.68 peratus, atau 184.33 mata, kepada 27,304.86 dalam dagangan pagi, manakala indeks Topix yang lebih luas meningkat sebanyak 0.70 peratus, atau 13.37 mata, kepada 1,926.29.

Pasaran Tokyo kekal berada dalam keadaan statik selepas pengambilan untung di AS menekan Dow untuk berakhir dengan penurunan sebanyak 0.1 peratus manakala Nasdaq kehilangan 0.3 peratus.

Penganalisis berkata, pasaran Tokyo juga akan mengalami tekanan, tetapi juga mendapati tanda-tanda terang dalam indeks semikonduktor AS, yang berjaya meningkat semalaman, mendorong saham cip Jepun meningkat.

“Pasaran adalah kondusif untuk pengambilan untung (selepas keuntungan baru-baru ini).

Gambar fail menunjukkan seorang wanita berjalan di hadapan papan saham elektronik yang menunjukkan indeks Nikkei 225 Jepun di firma sekuriti di Tokyo, 5 Oktober 2022. – AP

Tumpuan sekarang ialah sama ada indeks Nikkei boleh mendapat sokongan di sekitar paras 27,000 yang penting dari segi psikologi,” kata firma broker Monex dalam satu nota.

Pelabur global telah membeli saham dalam beberapa hari kebelakangan ini, kerana beberapa petunjuk AS yang lemah menggalakkan spekulasi bahawa penggubal dasar monetari AS mungkin meredakan kenaikan kadar menentang inflasi mereka yang agresif.

Pegawai Fed berulang kali menyokong kenaikan, walaupun dengan kos keperitan jangka pendek, untuk mengelakkan kerosakan jangka panjang kepada ekonomi.

Pemain pasaran sedang menunggu data pekerjaan AS yang akan dikeluarkan pada minggu ini, kerana bacaan yang lemah boleh meningkatkan harapan untuk pengetatan yang lebih sederhana oleh Persekutuan Federal.

Keputusan oleh pengeluar minyak untuk meluluskan pemotongan pengeluaran juga meningkatkan bahagian tenaga global.

Dolar kini berada pada 144.44 yen di Tokyo, turun sedikit daripada 144.59 yen yang dilihat pada Rabu di New York. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Penghormatan buat Jiang Zemin

BEIJING, 6 DIS – Siren kedengaran di seluruh China hari ini ketika Parti Komunis mengadakan perkabungan bekas pemimpin, Jiang Zemin, memberi penghormatan kepadanya sebagai...
- Advertisment -