Friday, February 3, 2023
23.7 C
Brunei

-

Saintis temui agen anti kanser daripada sekam padi

TOKYO, 3 NOV – Saintis Vietnam Prof Dr Tran Dang Xuan dan rakan-rakannya di Universiti Hiroshima, Jepun telah menemui agen anti-kanser dalam sekam padi.

Penyelidikan bertajuk ‘Mekanisme Sitotoksik Momilactones A dan B terhadap Leukemia Promyelocytic Akut dan Multiple Myeloma Cell Lines’ diterbitkan dalam majalah Cancers pada Oktober tahun ini, menurut agensi berita Vietnam (VNA).

Ini adalah kajian pertama yang menjelaskan mekanisme sitotoksik Momilactones A (MA) dan Momilactones B (MB) pada leukemia promyelocytic akut (APL) HL-60 dan pelbagai sel U266 myeloma (MM).

Selain itu, sebatian ini boleh menyebabkan penghentian fasa G2 dalam kitaran sel HL-60 melalui pengaktifan p-38 dan gangguan kompleks CDK1 dan cyclin B1, katanya.

Penemuan ini memberikan pandangan baharu tentang sifat anti-kanser Momilactone, yang boleh menjadi premis untuk kajian masa depan dan pembangunan ubat anti-kanser berasaskan Momilactone.

Menurut VNA, Makmal Fisiologi Tumbuhan dan Biokimia di Universiti Hiroshima yang diketuai oleh Xuan merupakan antara beberapa makmal di dunia yang boleh menulenkan lagi Momilactones daripada sumber semula jadi seperti beras. Dalam kajian pada 2019, kumpulan itu menemui dan berjaya mengekstrak 600 mg MA dan MB daripada 30kg sekam padi. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hong kong tawarkan penerbangan percuma selepas COVID

HONG KONG, 2 FEB - Hong Kong bersedia untuk mengalu-alukan kembali pengunjung dari seluruh dunia, kata pemimpinnya hari ini, ketika dia mengumumkan penerbangan percuma...

Korea Utara beri AS amaran

- Advertisment -